Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Modalitățile în viață de calmare a furiei cu reală eficiență; Cum gestionăm această emoție umană naturală

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Modalitățile în viață de calmare a furiei cu reală eficiență; Cum gestionăm această emoție umană naturală

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Modalitățile în viață de calmare a furiei cu reală eficiență; Cum gestionăm această emoție umană naturală

Te poți simți de multe ori frustrat și furios, dar eviți să te manifești, de frică că îi rănești pe ceilalți. Da, e adevărat că nu putem da drumul furiei în absolut orice condiții.

Furia e precum focul. Am nevoie de foc? Da, să-mi pornesc cuptorul, să-mi încălzesc casa, dar de INCENDIU am nevoie? Nu! Incendiul e devastator! Așa este și cu furia.

Furia este o emoție umană naturală care poate avea origini variate. Ea poate apărea ca răspuns la frustrare, provocare, nesiguranță sau alte factori.
Dezvoltă-ți conștientizarea furiei:
-Ce mesaje ai primit, când erai în familia ta, în legătură cu exprimarea ei?
-Ce fel de situații sau persoane te înfurie?
-Te simți ok că ești furios?
-Ce simți în legătură cu exprimarea furiei?
-Dacă exprimi furia, cum o faci? Ești agresiv, asertiv, văităreț, încăpățânat, rebel, răzbunător?
– Ce ești dispus să faci pentru a aduce îmbunătățiri în a recunoaște că simți furie? Ești dispus să o comunici adecvat?
Deci, furia e o emoție ca toate celelalte. E normală și e important să știm ce să facem cu ea. Este posibil și adesea sănătos, să-ți descarci furia în moduri mai puțin distructive, care nu implică “ aruncarea” ei asupra altei persoane. Pentru a gestiona furia, poți încerca următoarele:

Înțelege ce anume te face furios și încearcă să identifici motivele subiacente. Autoreflecția te poate ajuta să înțelegi mai bine provocările. Sunt întrebările pe care vi le-am dat mai sus. Atunci când simți că furia crește, oprește-te și inspiră adânc de câteva ori. Aceasta te poate ajuta să-ți recâștigi controlul asupra emoțiilor. Poți ieși la o plimbare concentrându-te pe respirație. Încearcă să discuți calm și deschis cu persoana sau situația care te-a supărat. Gândește în avans. Oare o reacție deplasată nu-mi va strica relația cu persoana respectivă? De ce simt nevoia să am dreptate? Ascultarea atentă și exprimarea clară a sentimentelor pot ajuta la rezolvarea conflictelor.

Practică exerciții de relaxare. O metodă bună este sportul. Încearcă să gândești în perspectivă: Încerarcă să-ți pui situația într-un context mai larg și să te întrebi dacă merită să fii atât de furios într-o anumită situație. Nu lua decizii importante în această stare.

Fă-ți un caiect cu această menire: JURNALUL SENTIMENTELOR. Scrie ce simți. Nu numai ce te-a înfuriat, ci și alte sentimente, de exemplu, de tristețe. Începe cu expresia ”Mă simt”, ”Am simțit”. Atunci când o emoție (cazul nostru furia) este excesivă sau distructivă, soluția nu e să o exprimi mai mult, ci să schimbi monologul interior. S-ar putea ca ceea ce-ți spui să-ți întrețină ceea ce simți. Nu mai interpreta global. Oprește-te din a interpreta tot în alb-negru. Nu întodeauna tot ceea ce vrem obținem imediat. Nu întodeauna totul trebuie să fie simplu că așa vrem. De aceea trebuie să fim atenți la monologul din cap pentru că de multe ori convingerile greșite pot produce distorsiuni cognitive. Fă distinctie între modalitațile de a-ți exprima furia, în funcție de intensitatea sentimentelelor. Dacă sunt prea puternice, probabil nu ești pregătit să vorbești cu cineva. Mai degrabă ai nevoie de o exprimare directă gen ”țipatul într-o pernă” sau exerciții fizice viguroase. După ce furia s-a diminuat, abia apoi poți vorbi cu cineva.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Rolul în viață al încrederii în sine în menținerea sănătații; Ajutorul uriaș produs de gândurile pozitive


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu