Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Îndemnuri de viață și sănătate pentru a avea adevărata fericire! Iată un inventar de întrebări esențiale!

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Îndemnuri de viață și sănătate pentru a avea adevărata fericire! Iată un inventar de întrebări esențiale!

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Îndemnuri de viață și sănătate pentru a avea adevărata fericire! Iată un inventar de întrebări esențiale!

Voi continua materialele pe tema fericirii, încercând să identific noi elemente care concură la fericirea noastră și maniera în care, prin întrebări potrivite, putem accesa surse în interiorul nostru care să ne ajute să ne înțelegem și să găsim motive de fericire.

Pe durata vieții ni se schimbă modul în care privim și înțelegem lumea. Avem experiențe, ne dezvoltăm, interacționăm cu oameni noi, avansăm profesional, avem familie, suferim pierderi, avem succese, ajutăm pe alții etc. Și, fără să ne dăm seama, răspunsul la întrebarea „Ce ne face fericiți?” nu mai este același pe care l-am dat în urmă cu câțiva ani.

„Dacă azi nu sunt fericit, oare nu voi putea fi niciodată?” Pe măsură ce îmbătrânim, stresul de a-ți construi viața despre care ți s-a spus că o meriți – și că ești capabil să o faci – își pune amprenta asupra ta. Spre exemplu, după 40-50 de ani, oamenii încep să conștientizeze că timpul lor pe pământ este limitat și astfel ajung să fie mai atenți toate binecuvântările minunate care îi înconjoară: mirosul copiilor, valurile mării, frumusețea naturii, șansele avute datorită tehnologiilor și științei etc. Se poate afirma că fericirea ne așteaptă, chiar dacă azi ne simțim stresați sau obosiți de povara zilei.

„Sunt determinat să fac eforturile necesare pentru a reuși?” De tânar ești setat să muncești, să avansezi pe scara profesională și socială, să acumulezi cât mai multe. Descoperi că lumea nu ți se așterne singură la picioare (așa cum era în copilărie, când părinții se dădeau peste cap pentru poftele tale), ci trebuie să încerci să o cucerești. Parțial bazându-te pe talent, dar mai mult pe strategie și anduranță. „Raportul dintre timpul pe care îl petreci asudând și timpul în care îi urmărești pe alții cum asudă este un indicator care îți anticipează succesul.” (Scott Galloway)

„La ce mă pricep și cum pot aduce plusvaloare?” Secretul este să găsești ceva la care te pricepi. Nu trebuie să fie cel mai dezirabil job de pe planetă. Recunoașterea rezultatelor din priceperea ta la ceva și recompensele primite te vor face pasionat, indiferent care este acel ceva. Vei deveni din ce în ce mai bun, vei evolua, iar răsplata emoțională și financiară va fi din ce în ce mai mare.

„Sunt gata să îmi asum riscuri?” Nimic minunat nu se va întâmpla dacă nu ne asumăm riscuri și dacă nu ne expunem respingerii. Frica de respingere este un obstacol mai mare decât lipsa talentului. Asumă-ți zilnic o doză de risc și obișnuiește-te să ieși din zona de confort.

„Cum îmi aleg partenerul de viață, persoana cu care voi avea copii?” Ești pus în fața unor decizii care îți vor marca viitorul. Studiile arată că cea mai importantă decizie pe care o vei lua nu va fi unde te angajezi sau cu cine te distrezi, ci pe cine alegi partener pentru tot restul vieții și cu cine vei face copii. Vei fi mult mai fericit dacă ai un partener de viață pe care să îl iubești, de care să fi atras sexual și care să fie un bun coleg de echipă și cu care să împărtășești aceleași valori legate de responsabilitățile asumate, educația copiilor, bani etc. Să crești copii împreună cu o persoană bună la suflet și competentă, alături de care își place să trăiești, înseamnă multiple momente de bucurie și fericire în viața ta.

„Care sunt lucrurile care îmi aduc bucurie și satisfacție?” După ce aflăm răspunsurile, să începem să investim în ele. Timp, nu (doar) bani. Pasiunile și hobby-urile adaugă profunzime personalității noastre. Investește mai degrabă în experiențe decât în lucruri. Legat de bani, s-a dovedit că există o corelație între câți bani ai și cât de fericit ești. Banii aduc fericirea până într-un punct, nivel de stabilitate economică de la care corelația slăbește. Definiția „averii” este să faci mai mulți bani decât cheltui.

„Cum îmi celebrez reușitele?” Dacă nu sunt împărtășite cu oamenii la care ții, acestea nu sunt la fel de reale și nu devin amintiri relevante. Caută să fii înconjurat de oamenii apropiați, caută să fii aproape de ei când au reușite. Le va amplifica sentimentul reușitei și le va crește stima de sine și încrederea în forțele proprii.

„Care sunt principalii indicatori ai vieții mele?” Indicatorii pe care punem preț sunt ca niște parapete pentru intențiile, acțiunile și valorile noastre. Responsabilitatea și perspicacitatea sunt derivate matematice. Principalele aspecte pe care ar trebui să le urmărim țin de: situația noastră financiară (adică valoarea netă pe care o avem, balanța câștigurilor și a cheltuielilor noastre – cu toții ne cunoaștem câștigurile, valoarea datoriilor, dar nu suntem pe deplin conștienți de cuantumul cheltuielilor noastre periodice), sănătatea noastră (kilogramele avute, anumite valori medicale relevante), succesul activității realizate și vizibilitatea noastră în online (cum e cazul paginii mele de Facebook – țin să mulțumesc celor 6.418 care o apreciază în acest moment, celor care îmi citesc materialele de pe blog și celor care îmi urmăresc video-urile de pe canalul de youtube), anumite rezultate obținute (note obținute la examene, timpi obținuți la concursuri sportive), comportamente avute (periodicitatea cu care facem anumite lucruri) etc. Vrem nu vrem, o recapitulare a indicatorilor vieții noastre este un exercițiu sănătos.

„Iert ca să pot merge mai departe?” Una din cheile unei relații sănătoase este iertarea. A celorlalți și a noastră înșine. Încearcă să nu mai fii așa de dur cu tine însuți și cu cei din jur. Doar așa putem merge mai departe și să ne vedem de viață.

„Sunt dispus să am grijă de părinții mei?” Nu uita că rolul tău față de părinți se va inversa. „Facem mult tam-tam despre satisfacția de a crește copii. Nu acordăm la fel de multă atenție satisfacției de a avea grijă de părinți.” (Scott Galloway)

„Cui îi sunt recunoscător și cum o arăt?” Cu toții am avut persoane (părinți, colegi, prieteni etc.) care ne-au marcat pozitiv viața. Dar, este foarte probabil, să nu o fi arătat niciodată, să nu o fi spus, deși acest lucru ar aduce mai multă fericire, atât nouă, cât și respectivelor persoane.

„Cum își vor aminti copiii mei despre mine?” Instinctiv și proactiv, ne suspendăm viețile și le remodelăm în jurul copiilor noștri. Totul se modifică radical când apar copiii. Renunțăm să facem anumite lucruri pentru a fi alături de ei și a le fi bine. Ne organizăm programul zilnic în funcție de al acestora. Împărtășim cu ei experiențe, chiar dacă nouă nu ne fac plăcere. Investim timp și bani în copiii noștri. Pentru care, poate așteptăm să fim răsplătiți peste ani, decenii mai târziu, printr-un telefon sau printr-un gest de afecțiune. Ne întrebăm oare „Cât de des spun celorlalți că îi iubesc?”

Nu uitați: lucrurile care ne aduc cele mai multe satisfacții în viață sunt familia, reușita profesională și lucrurile care s-au dezvoltat în interiorul nostru.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu