Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Fricile din viață, cum reușim să le depășim, sfaturi esențiale! 4 modalități prin care ieșim câștigători!

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Fricile din viață, cum reușim să le depășim, sfaturi esențiale! 4 modalități prin care ieșim câștigători!

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Fricile din viață, cum reușim să le depășim, sfaturi esențiale! 4 modalități prin care ieșim câștigători!

Frica este o stare naturală a omului. În afara fricii de a cădea și cea de zgomote puternice, pe restul le-am dobândit de-a lungul vieții, în funcție de situațiile la care am fost expus. Teama ia multe forme, din care voi enumera câteva: claustrofobie, agorafobie, ailurofobie (teama de pisici), astrofobie (teama de tunete și fulgere), hematofobia, acrofobia (teama de înălțimi), nictofobia (teama de întuneric).

Dar cea mai rea dintre toate este TEAMA DE EȘEC. Această emoție distructivă poata da o lovitură fatală oricărei încercări. Mai mult, dacă temerile ne guvernează viața, ne va fi imposibil să ne construim viețile pe care ni le dorim cu adevărat. Asta pentru că eșecul este consolidat prin repetiție constantă: ne spunem de multe ori în minte că nu putem să facem un lucru, ne amintim de câte ori în copilărie ni s-a spus că nu putem realiza ceva.

Cum putem să depășim frica de eșec? Mai întâi trebuie să fim dispuși să înfruntăm eșecul. Pentru asta, înainte de a începe o activitate, să ne întrebăm: Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla? Astfel, am luat în calcul varianta cea mai nedorită, în care eșuăm, dar estimăm potențialele efecte negative. Trebuie precizat că această abordare nu înseamnă că ne și așteptăm să eșuăm, ci ne pregătim mental pentru ce e mai rău și ne consolidează încrederea că putem înfrunta cele mai mari provocări. O a doua modalitate este să trăim momentul prezent. Ne facem griji doar dacă ne focusăm pe trecut sau pe viitor. Dacă trăim aici și acum este imposibil să ne facem griji. Dacă citești acest articol sau o carte, te concentrezi pe material, faci sport intens, ești angrenat într-o activitate solicitantă, nu mai ești îngrijorat, pentru că mintea nu se poate gândi la două lucruri deodată.

O a treia modalitate este prin puterea afirmațiilor. Repetă-ți de mai multe ori: în următoarele câteva minute, ore sau zile, voi…. Fă o afirmație pozitivă și ține-ți promisiunea doar pentru acea perioadă de timp. Uită de viitorul care îi urmează. Iar o altă modalitate este simțul umorului, care reprezintă o supapă de siguranță și te împiedică să te iei prea în serios. Temerile excesive sunt generate de multe ori pentru că oamenii iau viața prea în serios. Nu uita că umorul ne permite să râdem și de noi însine, de propriile noastre temeri. Nu uita: confruntă-te neîncetat cu ceea ce îți provoacă teamă, nu neglija acțiunea, folosește-ți mai mult corpul, fă-ți afirmații pozitive, trăiește în momentul prezent.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu