Drăghia: Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – întruchiparea eternității creștine - 7 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, marți, 26 septembrie - 8 ore în urmă
Dumitru Năsui din Vișeu de Jos, sculptorul de porți maramureșene; „Aș fi dispus oricând să le arăt copiilor care doresc să învețe meșteșugul ăsta” - 10 ore în urmă
Atelierele gastronomice „Gust de Maramureș: din bucătăria bunicii” continuă la Muzeul satului maramureșan din Sighetu Marmației - 10 ore în urmă
În luna noiembrie: Iubitorii de jazz își dau întâlnire în Baia Mare - 11 ore în urmă
Tânărul Denis Cupșe a adus în Maramureș Trofeul și Marele Premiu al Festivalului “Corabia de Aur” - 11 ore în urmă
30 de bicicliști, elevi și profesori, au participat la a IX-a ediție a proiectului „Mișcare, Sănătate, Colaborare” - 12 ore în urmă
A trecut la cele veșnice prof. Aurora Pușcaș, fondatorul Liceelor Teoretice „George Pop de Băsești” - 12 ore în urmă
Producătorii locali și meșterii populari își pot promova și vinde produsele online - 14 ore în urmă
Maramureș: Sute de amenzi date pentru infracțiuni silvice în primele opt luni ale anului - 15 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Conștientizarea în viață este claritatea cu care putem remarca adecvat care ar trebui să fie prioritatea!
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Conștientizarea în viață este claritatea cu care putem remarca adecvat care ar trebui să fie prioritatea!
Prioritatea cea mai importantă este dezvoltarea propriei conștientizări. Dacă reușim să facem asta, vom înlătura acele ”certitudini” care ne-au împiedicat să fim persoana cu încredere în sine. Schimbarea CONVINGERILOR DOMINANTE este începutul schimbării.
Un prim pas este să vezi ce nevoi ai neîndeplinite și să începi să le îndeplinești. Propriile nevoi sunt importante chiar dacă pare un lucru egoist. Unii par să-și neglijeze voit propriile nevoi satisfăcându-le doar pe ale celorlalți. Acest fapt poate fi și o fugă de responsabilitatea de a ne ocupa de propria viață, ne îngropăm sinele.
Țineți minte că fiecare din noi am fost ”hipnotizați” într-un fel sau altul de ideile celorlalți sau de propriile idei…convinși că avem dreptate.
Imediat ce o persoană are convingerea că este adevărat, deși s-ar putea să nu fie întodeauna, persoana respectivă se comportă de parcă acela e adevărul suprem și va căuta date din mediu care să-i susțină ”adevărul”. Toate acțiunile și reacțiile vor decurge de aici chiar dacă de multe ori este un fundament fals. Cu alte cuvinte, nu trebuie să presupui că ceea ce crezi referitor la tine sau despre lume e adevărat. De exemplu, dacă îți spui mereu că ”nu sunt în stare, nu reușesc, sunt bolnăvicios, sunt prea sensibil etc” nu înseamnă că ai dreptate. Poate ți-ai format această convingere din experiențele prin care ai trecut sau din modul în care ai fost crescut. Uite așa, multe persoane nu reușesc să-și atingă potențialul pentru că trăiesc la umbra falsei credințe că cunoaște deja adevărul. Acești oameni sunt convinși de ce le-au spus părinții, profesorii, prietenii, ce au citit, ce au învățat din religia pe care o au fără să-și fi demonstrat lucrurile astea. Se autolimitează strict la ce le-au spus aceștia.
Primul pas este să depășim starea de hipnoză ce ne împiedică să fim ceea ce vrem să fim.
R. Anthony spune:”- Măsura în care te vei trezi va depinde direct de cât adevăr poți accepta cu privire la tine însuți”.
Tot R. Anthony ne oferă sugestii pentru dezvoltarea propriei conștientizări.
1. Nu-ți mai apăra automat punctele de vedere cu privire la ce este ”greșit” sau ”corect”. Apărându-le rămâi în ignoranță și stopezi noile idei.
2. Reevaluează-ți valorile, ideile, scopurile, punctele de apărare, constrângerile.
3. Înțelege-ți propriile nevoi și motivații reale. Să fie ale tale, nu ale altora. Reorganizează-le!
4. Ai încredere în intuiție!
5. Observă greșelile. Corectează-le! E una din cele mai valoroase lecții.
6. Iubește-te pe tine însuți!
7. Ascultă fără să judeci imediat dacă e ”bine” sau ”rău”. Ascultă CE SPUNE, nu trebuie să crezi, nici să reacționezi imediat. Ascultă! Opinia celuilalt chiar dacă nu e ca a ta, nu înseamnă neapărat că e ”greșită”.
8. Fii atent la CE APERI de cele mai multe ori. Ce-ți provoacă asta? Ce emoții ai? Cu ce seamănă? Oare nu-i copilul interior?
9. Realizează că noul nivel de conștientizare îți va pune la dispoziție noi metode de a te schimba în bine.
Începe prin a pune următoarea întrebare: Oare ceea ce cred e rațional? Oare nu-i posibil să mă înșel? Oare ce simt nevoia să apăr?
Pune tot ce știi la îndoială și trage concluzii abia după ce ai luat în calcul tot.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!