Share
PS Timotei își sărbătorește astăzi ocrotitorul spiritual!

PS Timotei își sărbătorește astăzi ocrotitorul spiritual!

PS Timotei își sărbătorește astăzi ocrotitorul spiritual!

Duminică, 22 ianuarie 2023, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului își sărbătorește ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Apostol Timotei.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu membrii Permanenței Eparhiale, a școlilor teologice, monahii, monahiile, părinții slujitori ai sfintelor altare din cele opt Protopopiate, au transmis Preasfinției Sale un mesaj de felicitare. Întru mulți ani, Preasfințite Părinte!

Sfântul Apostol Timotei era din cetatea Listra. Tatăl său a fost elin şi mama lui evreică, numita Eunice, arată reprezentanții Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. Timotei s-a făcut ucenic al Sfântului Apostolul Pavel şi scriitor şi propovăduitor al dumnezeieştii Evanghelii. Mai în urmă, Apostolul Pavel l-a pus episcop în Efes, după ce Sfântul Ioan Evanghelistul, episcopul cel dintâi al Efesului, fusese izgonit de împăratul Domiţian în insula Patmos. Timotei a avut dascăl nu numai pe Pavel ci şi pe Evanghelistul Ioan de care se alipise. Sfântul Irineu, episcopul Lugdunului, povesteşte că Sfântul Apostol Ioan, fiind aruncat de valurile mării, a ajuns la Efes şi mai apoi a fost iarăşi izgonit în Patmos. Pe când fericitul Timotei cârmuia cu credinţă Episcopia Efesenilor, închinătorii la idoli, ţinând odată o sărbătoare a lor numită catagoghion, în Efes, au ieşit pe străzi cu idolii în braţe şi cu măciuci în mâini, cântând cântece, purtând măşti, gonind ca nişte tâlhari pe bărbaţi şi pe femei, şi omorând chiar pe mulţi oameni din popor. Pentru aceasta, episcopul Timotei i-a dojenit şi i-a îndemnat să se ferească de astfel de fapte urâte. Însă ei năvălind asupra lui cu măciuci l-au omorât, mutându-se la Domnul în jurul anului 97. Sfintele lui moaşte au fost aduse în Constantinopol de Sfântul Artemie Duxul, din porunca marelui împărat Constantin, şi au fost puse în biserica Sfinţilor Apostoli, unde i se face şi pomenirea.

DirecrMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu