Share
Primii pași s-au marcat: Bucată a ariei naturale maramureșene care va fi centrul atenției turiștilor, la nord de Baia Mare, și mai ușor de vizitat!

Primii pași s-au marcat: Bucată a ariei naturale maramureșene care va fi centrul atenției turiștilor, la nord de Baia Mare, și mai ușor de vizitat!

Primii pași s-au marcat: Bucată a ariei naturale maramureșene care va fi centrul atenției turiștilor, la nord de Baia Mare, și mai ușor de vizitat!

La începutul acestei săptămâni, s-au realizat lucrări în nordul municipiul Baia Mare, către aria turistică naturală cunoscută sub numele de Tăul lui Dumitru, acționând salvatori montani, autorități județene și voluntari.

„Breteaua, cruce roșie, din drumul forestier Pleșca spre Tăul lui Dumitru, a fost curățată, semnalizată și remarcată. Traseul nu a mai avut intervenții de ani buni de zile, iar furtuna din 2017 a făcut ca vegetația căzută să acopere traseul, transformându-l într-unul foarte greu practicabil”, arată Radu Trufan, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.

Dan Benga, managerul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, arată pentru DirectMM.ro, că este vorba despre un proiect complex care vizează respectiva arie turistică, dar și alte trasee. „Noi am intervenit pentru verificare și curățare. În zona Poiana lui Dumitru, la intersecție de drumuri forestiere, s-a montat un panou pe un stâlp pentru a indica traseele spre zonele din apropiere, iar ulterior aceste trasee vor fi complet marcate, fiind în perspectivă un proiect in acest sens”, arată pentru DirectMM.ro Dan Benga.

Biologul Peter Lengyel explică exact care este situația acestei atracții turistice naturale. „Tăul lui Dumitru (Demeter-tó) reprezintă un complex mlăştinos oligotrof din nordul Carpaților Orientali, un tinov convex de circa 3 hectare, situat în pădure de fag cu molid la 1.135-1.141 m altitudine; o arie cu turbărie activă de formă circulară, s-a format într-un (fel de) crater vulcanic neogen, pe andezite piroxenice, pe o culme a Munţilor Igniş, între Valea Sturului și Valea Brazilor. În zona central, turbăria are un ochi de apă de circa 15 pe 20 metri; scurgerea apelor Tăului lui Dumitru se face către vest, spre Valea Sturului, dar din marginea turbăriei în centrul căreia este acest lac, apa se scurge și în valea aflată la partea opusă, spre est, în Valea Brazilor… ceea ce creează o situație hidrologică destul de interesantă, dată de poziționarea turbăriei exact pe culme. (…) Tăul lui Dumitru este rezervație naturală cu suprafața de 3 hectare, pe baza Legii nr. 5/2000, unde are codul 2.572; fiind pe o culme la limita a două bazine hidrografice, apare situația specială că deși are doar 3 hectare, aria protejată se află pe teritoriile administrative a două localități destul de îndepărtate una de alta: Baia Mare și Giulești. În formularul care a stat la baza includerii ariei în lista aflată în Legea 5/2000, se dau coordonatele: latitudine 47 49 29, longitudine 23 41 59, iar pentru limite se dau (destul de ambiguu…) la nord-est cota 1138,3 (125 metri la nord-vest de lac), la sud-est 75 metri de cota 1138,8, la sud-vest 125 metri sud-vest de lac iar la nord-vest 150 m nord-est de lac”, arată specialistul pe blog-ul personal, peterlengyel.wordpress.com. Rezervația Naturală Tăul lui Dumitru este totalmente inclusă în Situl Natura 2000 ROSPA0134 Munții Gutâi și se află la marginea Sitului Natura 2000 ROSCI0092 Igniș, fiind cuprins mare parte în acesta (cu excepția unei fâșii de pădure aflate la sud și la vest de turbărie).

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu