Share
Povești la muzeu pentru elevii de la Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare

Povești la muzeu pentru elevii de la Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș a găzduit miercuri, 12 februarie, activitatea „Povești de ieri și de azi”, la care au participat elevii clasei a IX-a B de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare (coordonați de prof. Monica Cândea). Povestitor a fost muzeograful Ștefan Florian, iar elevii au ascultat diverse istorisiri din Preluca Veche și satele din jur.

„Și am adus poveștile la muzeu. Poveștile de altădată de pe Dealurile Prelucilor le-am povestit în satul de pe Dealul Florilor. Povești despre cum au trecut rușii și nemții, despre primul trunchi de copac ce a devenit casă și masă, despre un tânăr șugubăț și despre o moară de demult cu alte povești ce se spuneau acolo, despre haiducul ăla de care o copilă s-a ascuns și s-a uitat la el cu teamă și admirație și a dus povestea despre el mai departe, de strigăturile de la joc și câte alte s-au mai întâmplat acolo. Povești cu haz, dar și tragice au curs și au apropiat povestitorul de adolescenți. Pentru că asta fac poveștile: ne fac mai atenți, mai vii, mai calzi și ne apropie. Ne apropie de noi înșine, de ceilalți și de umanitatea din noi”, spun reprezentanții Muzeului.

Adolescenții s-au arătat încântați de activitate și ar vrea să o repete pe viitor:

„Activitatea a fost una foarte distractivă! Mi-a plăcut foarte mult cum a început acel domn și cum a încheiat! Efectiv, m-am pus pe gânduri… și mă gândeam ce frumos e să asculți povești și la rândul tău să spui altora! Am mai învățat din această activitate că trebuie să apreciezi oamenii mai bătrâni care au avut experiențe în viață și spun povești. Mai doresc să facem astfel de activitate!” – a mărturisit R.M, unul dintre elevi.

„Activitatea a fost una foarte atractivă și educațională. Mi-a plăcut foarte mult povestea despre trecutul lui și despre vremurile de-atunci. Ne-a adus aminte de zilele de-atunci în comparație cu cele de azi, care-s total diferite. A fost frumoasă activitatea, sper să mai avem” –  a adăugat un elev.

Lasă un comentariu