Share
Pe 1 Martie este celebrată Ziua Mondială a Protecției Civile

Pe 1 Martie este celebrată Ziua Mondială a Protecției Civile

Ziua Mondială a Protecției Civile a  fost instiuită printr-o decizie a Adunării generale a Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile în anul 1990. La 1 martie 1972 a intrat în vigoare Constituţia Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile (International Civil Defence Organisation,(ICDO). Aceasta este o organizație  interguvernamentală, care are ca obiectiv, dezvoltarea de către state a structurilor care asigură protecția și asistența populației, dar și protejarea bunurilor și a mediului, în caz de dezastre naturale sau provocate de om. Ziua Mondială  Protecției civile mai are ca scop aducerea în atenţia opiniei publice a importanţei vitale a protecţiei civile şi sensibilizarea cu privire la pregătirea şi măsurile de prevenire şi de auto-protecţie în caz de accidente sau dezastre. Totodată, cu acest prilej se aduce un tribut eforturilor, sacrificiilor şi realizărilor tuturor serviciilor naţionale responsabile cu lupta împotriva dezastrelor.

În România, actul de naştere al Protecţiei Civile este considerat Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, care aprobă Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene. Prin acesta s-a stabilit că „Apărarea Pasivă este pregătită şi pusă în aplicare pe întregul teritoriu de Ministerul de Interne, prin Comisia Superioară de Apărare.

În prezent, Organizaţia Internaţională a Protecţiei Civile are 60 de state membre, 16 state cu statut de observator şi 23 de membri afiliaţi. Adunarea generală este autoritatea supremă a organizaţiei şi este alcătuită din delegaţi reprezentând statele membre, potrivit site-ului http://icdo.org. Secretariatul Permanent este responsabil de managementul tehnic şi administrativ al organizaţiei, iar personalul acestuia este compus din 15 persoane care lucrează în cooperare cu peste 100 de experţi din toate domeniile protecţiei civile. Secretarul general al ICDO este numit de Adunarea generală.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu