Share
Presa Liberă este sărbătorita zilei de 20 aprilie

Presa Liberă este sărbătorita zilei de 20 aprilie

Ziua Internațională a Presei Libere este marcată, începând din anul 1991, la iniţiativa Organizaţiei „Reporteri fără frontiere”. De peste 30 de ani, Asociația Reporteri fără frontiere (Reporters Sans Frontières) militează pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare în întreaga lume. Declaraţia de la Windhoek (Africa de Sud) sublinia că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”.

Jurnalismul, în toate formele sale, rămâne o profesie sub presiune, ameninţată în permanenţă în diverse colţuri ale lumii, dovadă stând victimele care se înregistrează an de an.

120 de jurnalişti şi lucrători mass-media au fost ucişi, în anul 2023, în timp ce își exercitau misiunea de informare. Bilanțul sumbru a fost prezentat de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (IFJ), în raportul său anual.

Pe de altă parte, la 3 mai, în lume este marcată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, în urma unei hotărâri adoptate de Adunarea Generală a ONU în anul 1993. Potrivit ultimului clasament al libertăţii presei, România ocupă locul 52 din 180 de state analizate.

Lăcrimioara ZOTA

 

 

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu