Share
Ordin de ministru pentru mutarea unui cuib de berze

Ordin de ministru pentru mutarea unui cuib de berze

Un maramureșean care a declarat răzbui berzelor ce și-au făcut cuibul pe stâlpul de la poarta lui a obținut un Ordin de ministru pentru mutarea cuibului înaripatelor.

Gheorghe Sima din satul Sârbi, comuna Budești, s-a săturat de mizeria și gălăgia pe care o făceau înaripatele la poarta lui. „Nu putea dormi noaptea, la poarta mea era mereu mizerie. Nu puteam nici să îmbrac o haină bună că nu știam când mă trezesc cu mizerie pe mine”, spune omul încă supărat. „Nici nu puteai intra la mine în curte din cauza mizeriei. Și șerpi au adus”, mai spune el.

Astfel, a început demersurile pentru a muta cuibul. „Am făcut cerere la Electrica, dar au spus că nu e de competența lor, ci să merg la Protecția animalelor”, mai povestește el. Însă nici acolo nu a găsit rezolvare la problema lui. „Ei m-au trimis la Mediu”, mai spune el.

Din ușă-n ușă, până la Ministerul Mediului

Astfel, după ce a trimis sesizări la Electirca, la Protecția animalelor, Garda de Mediu, Protecția Mediului, a ajuns să trimită o solicitare în acest sens la Ministerul Mediului, de unde în urmă cu câteva zile a primit răspuns, respectiv un Ordin de ministru pentru mutarea cuibului. Conform documentului însă, acesta nu poate fi mutat la o distanță mai mare de 100 de metri.

Acum problema care se pune este cine va duce la îndeplinire ordinul. „O să vedem cine o să pună în aplicare ordinul. Au zis că Electrica va trebui să-l pună în aplicare, dar cei de la Electrica, atunci când am făcut solicitarea, au zis că nu e de competența lor”, se mai plânge omul.

Documentul însă arată perite mutarea cuibului la cel mult 100 de metir distanță, ceea ce nu face decât să mute problema la poarta altui cetățean.

Primarul localității spune că situația a ajuns un pic prea departe. „El a făcut sesizare la Garda de Mediu, la Protecția Mediului apoi s-a trimimis documentele către Ministrul Mediului. S-a emis Ordinul nr. 296/2024, prin care se aprobă relocarea cuibului la maxim 100 de metri de locul actual, până în data de 25 martie”, confirmă primarul Simion Pop. „O să fie pe un stâlp al unui vecin și o să înceapă scandalul cu vecinul”, completează primarul.

El a mai precizat că Electrica are capacitatea și utilajele necesare pentru a muta cuibul, însă au mai fost situații asemăntoare, ia berzele și-au mutat cuibul la loc.

Berzele sunt specie protejată, iar distrugerea cuibului poate aduce o amendă de până la 60.000 de lei.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu