Share
Opinia basarabenilor din Maramureș: “Victoria Maiei Sandu înseamnă o revenire la valorile europene și democratice”; “Această victorie înseamnă speranță”

Opinia basarabenilor din Maramureș: “Victoria Maiei Sandu înseamnă o revenire la valorile europene și democratice”; “Această victorie înseamnă speranță”

Maia Sandu a câștigat președinția Republicii Moldova, cu peste 57% din voturi. Diaspora a votat cu ea în proporție de peste 92%.

Mulți basarabeni stabiliți în România s-au prezentat la urne, pentru a-și exprima opțiunea electorală care decide viitorul țării natale. Printre ei, și basarabeni deveniți, între timp, maramureșeni. Este limpede faptul că votul acestora a fost pentru un destin pro-european al Republicii Moldova.

Băimăreanca Doina Ferenț consideră că alegerea Maiei Sandu este de bun augur și ar reduce, astfel, decalajele dintre România și Republica Moldova. „Maia Sandu e un simbol al schimbării de optică în Republica Moldova. O schimbare politică și socială. Pentru că e mare lucru ca intr-o țară mică, săracă și cu un puternic curent socialist să învingă o femeie școlită la Harvard și cu demonstrate orientări pro-europene. Pentru mine, ca basarabeancă stabilită în Baia Mare, Maramureș, victoria Maiei Sandu înseamnă o revenire a Basarabiei la valorile europene și democratice, dar mai ales sansa ca părinții mei rămași la Chișinău să trăiască într-un mediu mai puțin ostil din punct de vedere economic. Economic, Republica Moldova este cu vreo 20 de ani in urma României și cred că în mandatul Maiei Sandu acest decalaj se va diminua simțitor. Sunt mândră de basarabenii din Baia Mare, care s-au mobilizat excelent și au mers la Cluj sa voteze la aceste alegeri prezidențiale. Îi felicit că au pus interesul național mai presus de propriile frici, nesiguranțe și probleme. Mă bucur enorm că nu s-au lăsat intimidați de declarațiile pe proprie răspundere și de pandemie și au votat”, a opinat Doina Ferenț.

Mariana Coste e sosită la studii în 2001 s-a și stabilit în Baia Mare. “Câștigarea alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu reprezintă, din punctul meu de vedere, liantul între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Reprezintă speranța la o viață mai bună pentru părinții, surorile, frații și rudele noastre rămase în Moldova.
Republica Moldova este o țară atât de bogată din punct de vedere cultural, social, agricol, dar din păcate extrem de săracă din punct de vedere economic. Sper ca doamna președinte Maia Sandu să reușească să găsească soluții pentru ca țărișoara noastră de suflet să ajungă și la prosperitate economică. Maia Sandu reprezintă șansa cetățenilor din Republica Moldova la o informare mai transparentă în legătură cu administrația publică, șansa la o serie de reforme atât de necesare în multe domenii. În concluzie, Maia Sandu înseamnă pentru mine Speranță! Mult succes, stimată doamnă!”, a spus Mariana Coste.

Maia Sandu (născută în 24 mai 1972, Risipeni, RSS Moldovenească, URSS) este o economistă și politiciană pro-europeană din Republica Moldova, care este președintele ales al Republicii Moldova, după ce a câștigat alegerile prezidențiale din 2020. A exercitat funcțiile de prim-ministru al Republicii Moldova în iunie-noiembrie 2019 (Guvernul Maia Sandu) și de ministru al educației în 2012-2015. A fost membră a parlamentului între 2014-2015 și în 2019. Este prima femeie președintă a Republicii Moldova.

C.Ț.

Lasă un comentariu