Share
Ole, ole/ Piața Iusti… nu mai e (GALERIE FOTO)

Ole, ole/ Piața Iusti… nu mai e (GALERIE FOTO)

De 415 zile, fosta Piața 1 Iunie din Baia Mare a rămas nu doar fără arborii din piațetă, fără niciun proiect  sau vreo lucrare dintre cele promise de autoritatea locală.  A rămas și fără un nume clar. În conformitate cu hotărârea Consiliului Local Baia Mare ea se numește ”Piața Iustinian Arhiepiscopul”.  Ca atare, pentru locuitorii din zonă facturile de  gaz, cele de la Vital și chitanțele pentru impozit  sunt eliberate pe noua denumire. În conformitate cu nomenclatorul stradal, unde nu s-a operat modificarea, ea se numește în continuare Piața 1 Iunie. Motiv de derută pentru firmele de curierat. Pe cât a putut, băimăreanul Marius Ciprian Costea i-a rugat pe expeditori să indice și  codul poștal 430312.  Însă pentru a primi la timp expedițiile către el, fără inutile bâjbâieli ale  curierilor, băimăreanul Marius Ciprian Costea a confecționat  și o plăcuță cu denumirea  nouă – ”PIAȚA IUSTI…” (atât i-a încăput pe spațiul plăcii), străduindu-se să o facă să arate ca noile indicatoare de străzi – și a montat-o  pe frontispiciul locuinței sale.

De ce nu prea sunt polițiști locali pe stradă? Pentru că sunt puși să se ocupe de nimicuri

Direcția de Poliție Locală (DPL) s-a sesizat rapid și i-a trimis somația nr. 233/09.01.1019, expediată la adresa veche: Piața 1 Iunie nr. 2 și înmânată dimineaîa de polițși locali.Cetățeanului i se pune în vedere „să procedeze de îndată” la îndepărtarea plăcii de pe fațada imobilului. Se și motivează măsura:  placa ”nu e conformă cu cele agreate și aprobate de autoritatea publică locală și nici cu forma indicatoarelor rutiere”. Doi polițiști au revenit după masă, când Marius Costea s-a conformat și a dat jos placa.  Pe bază de proces verbal  – „care are forma și fondul asemănător unui indicator de orientare stradal” se precizează în document – a fost ridicată la ora 16.45 (câtă operativitate!).  Motivația ridicării? Scrie clar în procesul verbal: ”…în vederea expertizării, deoarece există suspiciuni că ar fi fost sustrasă de pe raza municipiului Baia Mare, iar dacă acest panou nu are caracteristicile (celor – n.n.) deținute de municipiul Baia Mare va fi restituit deținătorului”.  Încă nu i-a fost restituit.

Se întreabă lumea de ce nu prea sunt polițiști locali pe stradă. Iată un prim răspuns: au de pierdut vremea cu nimicuri; dacă nimic se cheamă a hărțui un băimărean care a cârâit în front. Adică a făcut demersuri și petiții legale referitoare la piața în care locuiește – sedusă, defrișată și abandonată. Iar acum primăria și falangele sale îi  caută nod în papură. Pentru acest caz un echipaj a făcut trei drumuri: primul în care i-a solicitat verbal omului să dea jos plăcuța. Omul a cerut un document oficia. Așa că echipajul a revenit a doua zi și a înmânat somația. Cum nu l- prins pe cel somat acasăp, a revenit după masă. Desigur, totul la adăpostul devizei:  „pentru apărarea legii și a ordinii suntem scrofuloși la datorie”.

Fi-va autoritatea locală somată să dea jos  și  plăcuțele sale neconforme?

Și dacă e vorba de scrupulozitate,  DPL trebuie să aplice același tratament și vechilor plăcuțe, cele care consemnează vechea denumire a piațetei, dar și altele aflate prin oraș. Unele dăinuie de pe la începutul anilor ’90, ceea ce înseamnă  că de decenii sunt puse – sau măcar agreate –  de autoritatea locală. Numai că ne lovim de aceeași problemă, imputată și lui Marius Costea: nu sunt  ”conforme cu cele agreate și aprobate de autoritatea publică locală și nici cu forma indicatoarelor rutiere”. Ați văzut ce plăci frumoase s-au pus peste tot cu denumirile străzilor și piețelor.  Așa încât, Direcția de Poliție Locală trebuie să se autosesizeze și în acest caz asupra neconformității plăcuțelor și să someze autoritatea locală să le dea jos, după exemplul descris mai sus. Nu poate să și oblige să se monteze altele conforme, care să nu mai facă notă discordantă cu celelalte din municipiu.  Dar,  se înțelege că un indicator stradal trebuie să existe, că altfel i se va spune  PIAȚA FĂRĂ NUME! Iar la trei nume –  Piața 1 Iunie, Piața Iustinian Arhiepiscopul, Piața Fără Nume – dar, de fapt niciunul,  lucrurile se complică nepermis de mult.

Deocamdată se poate scanda: ”Ole. ole/ Piața Iusti nu mai e!” Nici măcar pe vreo plăcuță artizanală.

Ananei GAGNIUC

 

3 Comentarii în această postare

 1. Politia locala in loc sa se ocupe de lucruri serioase: sa-i transmita edilului faptul ca in anumite zone cosurile de gunoi sunt arhipline de saptamani bune,astfel incat a ajuns mizeria pe trotuare sau faptul ca pe unde se plimba ei nu sunt trotuare sau nu sunt curatate si coconii circula printre masini ( la gradinita Maya,de exemplu ),permanent fiind un pericol pentru cei mici sa fie zdrobiti de vreo masina care nu are reglementare de viteza ( max 30 km/h),ce sa mai vorbim de indicatoare: Atentie Copii ! Daca nu au fost in stare sa rezolve 2 mp de Piata,ce sa mai asteptam o Piata a muncii,ce sa mai vorbim de Parcuri Industriale,dezvoltare,etc.Desigur ca ultimele scrise nu tin de Politia Locala,fiind totul o incapacitate si neprofesionalism din partea autoritatilor locale.Tot judetul a ajuns un fel de Ulmeni,Somcuta Mare,Baia Sprie,etc.Vin firme din Timis si ofera solutii de relocare si locuri de munca pentru maramureseni,astfel incat cei care au aparat firmele de doua surcele care platesc cu salariul minim oricum o sa ramana fara muncitori,deoarece oamenii nu rezista cu povestile administratiilor si cu salariu de 1160 lei,Diferenta e doar depopularea masiva in zona.

  Răspunde
  • Ghene subterane sau cum sa aruncam mizeria sub pres.Nu stiu daca in viitoarea campanie o sa mai mearga povestile cu curatenia,doar curatenia nu i-a mai tinut pe baimareni in oras,multi au plecat si o sa plece de foame si de lipsa de perspectiva.Nici macar conditii de petrecere a timpului liber nu mai sunt,asa incat orasul incet devine un oras…Fantoma!Unde e opozitia,doarme?

   Răspunde
 2. Localii mai bine ar verifica ca masinile din parcarile publice sa aiba abonamente de parcare,mai ales ca multi riverani au blocat parcarile publice cu masini inzapezite astfel incat nu mai gasesti un loc de parcare.

  Răspunde

Lasă un comentariu