Ce pedeapsă vor primi parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe - 22 minute în urmă
A fost aprobat bugetul Băii Mari pentru 2025 - 2 ore în urmă
Nucă tare pentru Minaur în Final Four-ul Cupei României - 3 ore în urmă
Diana Șoșoacă și scrisoarea care a cutremurat SUA - 4 ore în urmă
Lecții de prevenire de la pompieri - 5 ore în urmă
Primăria Dragomirești – întrerupere de curent pe 26 martie - 5 ore în urmă
Meșterul popular Reghina Cosma i-a învățat pe copiii din Târgu Lăpuș să confecționeze păpuși din coceni de porumb - 5 ore în urmă
O victorie bifată, ca o formalitate - 5 ore în urmă
Rezultate frumoase obținute de sportivii Dance Light Baia Mare la Cupa „Dance With Attitude” - 6 ore în urmă
Care este programul liturgic al ierarhilor în a patra săptămână a Postului Mare - 6 ore în urmă
Noua taxă pe poluare: Guvernul României sub presiune să ia o decizie până în iulie
Guvernul României se află sub presiune pentru a implementa o nouă taxă pe poluare, vizând aproximativ 8 din 10 șoferi din țară. Această măsură face parte din angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și trebuie adoptată până în iulie 2025. Neîndeplinirea acestui jalon ar putea duce la pierderea a până la 660 de milioane de euro din fondurile europene destinate României.
Detalii despre noua taxă pe poluare:
- Aplicare diferențiată: Taxa va fi stabilită în funcție de nivelul de poluare emis de fiecare vehicul, având ca scop stimularea proprietarilor să opteze pentru autovehicule mai puțin poluante.
- Implementare: Noua taxă ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2026. Vehiculele ușoare (până la 3,5 tone) vor fi supuse unei roviniete actualizate, iar vehiculele grele vor fi taxate pe baza numărului de kilometri parcurși, prin sistemul TollRo.
- Destinație fonduri: Veniturile generate vor fi direcționate către autoritățile locale și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru întreținerea și modernizarea drumurilor.
Contextul actual:
Parcul auto din România este unul dintre cele mai vechi din Uniunea Europeană, cu o vârstă medie de 14,9 ani. Aproximativ 75% dintre automobilele înmatriculate au o vechime de peste 11 ani, iar între 20-25% dintre acestea depășesc 20 de ani vechime.
În concluzie, reintroducerea taxei pe poluare reprezintă o măsură obligatorie, având în vedere angajamentele asumate prin PNRR și necesitatea respectării termenelor stabilite.
Vasile Petrovan