Share
Nelu Tătaru în Maramureș: A vizitat Spitalul TBC și cel de Boli Infecțioase. Care au fost concluziile ministrului și ce a spus despre începutul anului școlar

Nelu Tătaru în Maramureș: A vizitat Spitalul TBC și cel de Boli Infecțioase. Care au fost concluziile ministrului și ce a spus despre începutul anului școlar

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a efectuat, în după-amiaza zilei de 18 august, o vizită în județul Maramureș. După ce s-a aflat la prânz în Oradea, oficialul a pornit către Baia Mare, unde a vizitat două unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.

Mai întâi s-a deplasat la Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea”, spital-suport. Aici erau 9 paturi de ATI pentru bolnavii de COVID-19. În urmă cu o săptămână, s-au autorizat încă 10, numărul total ajungând la 19. Numai că aceste paturi trebuie dotate corespunzător. În clipa de față, la TBC sunt 10 persoane internate la ATI. Apoi, Nelu Tătaru s-a deplasat la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie.

Ministrul a discutat cu responsabilii județeni despre investițiile în curs și despre adaptarea necesarului de dotări la contextul epidemiologic actual. Nelu Tătaru a anunțat că și numărul de ambulanțe va fi suplimentat dacă va fi necesar, mai ales că, în stare de alertă, SAJ-urile sunt subordonate DSU. Ministrul a punctat că managementul unităților medicale este cel responsabil să asigure necesarul de materiale, medicamente și tot ceea ce înseamnă echipamente de protecție.

Tătaru a menționat și faptul că la nivel județean există capacitate de testare și că rămâne, în baza protocolului existent, să se poată verifica, depista, diagnostica și izola pacienții cu COVID-19, pentru a scădea rata de transmitere în comunitate și numărul de cazuri noi. „În acest moment suntem pe o stabilizare a numărului de cazuri. Rămâne în perioada următoare ca gestionarea anchetelor epidemiologice să facă acest număr de cazuri să scadă și evoluția să fie una favorabilă”, a punctat Nelu Tătaru.

În ceea ce privește începerea anului școlar, ministrul Sănătății a spus că este extrem de importantă respectarea regulilor, menținerea distanțării în pauză și în curte, existența dezinfectantelor, respectarea culoarelor, a circuitelor de intrare/ieșire, dar și atitudinea corpului medical și profesoral, începând cu triajul observațional de la intrarea în clase și continuând pe parcursul orelor. Nelu Tătaru a mărturisit că are un băiat în vârstă de zece ani care va merge la școală din septembrie și recomandă părinților respectarea regulilor de igienă și a celorlalte măsuri de precauție necesare.

C.Ț.

 

Lasă un comentariu