Editorial de Marian Ilea: Gara din Mireșu Mare, ca o gură știrbă de nonagenar într-o oază de verdeață - 17 minute în urmă
Primii colindători au ajuns la bunicii din cadrul Centrului „Bunul Samarinean” din Coroieni - 2 ore în urmă
Percheziţii într-un dosar penal privind constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de mare risc - 3 ore în urmă
Lucacistul Dacian Robu a câștigat Trofeul „Ioana Zelina” din cadrul concursului regional „Prin labirintul matematicii” - 3 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, miercuri, 29 noiembrie - 16 ore în urmă
Băimăreanul Paul Marincaș a obținut premiul special al Festivalului-Concurs Internațional de Folclor „Rozmarin în colțu’ mesii” - în urmă
De ce ajutăm doar în pragul sărbătorilor? - în urmă
La finalul săptămânii: Concert de colinde în Parohia Ortodoxă Berchez - în urmă
Atenționare meteorologică de viscol, valabilă în Maramureș - în urmă
Asociația Fight For Animals din Baia Mare: Sprijin important pentru organizarea unei acțiuni speciale, de sterilizare, în Fălticeni, ca specialiști - în urmă
Necesitate: Salvamont Maramureș ar avea nevoie în mai multe zone din județ de spații care să fie folosite ca baze de salvare. Care este situația actuală (FOTO)
Zilele trecute, salvatorii montani maramureșeni au primit o veste excelentă: Primăria Moisei a decis să ofere în administrare Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș o cabană care să deservească drept punct de salvare.
În prezent, în afară de această cabană situată pe Dealul Moiseiului, tocmai primită în folosință, în numai două locuri din județ se află astfel de obiective strategice, dacă le putem numi așa, care să fie în sprijinul salvatorilor.
„Mai avem o cabană cu o oarecare vechime la Izvoare și baza Salvamont Mogoșa, ambele sunt în proprietatea Consiliului Județean Maramureș. Cele două sunt în administrarea noastră, a Salvamont Maramureș”, a explicat, pentru DirectMM.ro, Dan Benga, managerul SPJ Salvamont Maramureș.
Nevoie, însă, ar mai fi cu siguranță! „La Cavnic nu avem, cu toate că acolo se află cel mai mare domeniu schiabil la ora actuală. Am avea nevoie și în zona Sighetu Marmației, în Groșii Țibleșului/Târgu Lăpuș (pentru Masivul Țibleș) și, bineînțeles, în zona Poienile de sub Munte/Repedea”, a arătat Dan Benga. Pe listă nu am menționat unitatea administrativ-teritorială Borșa, unde există un Serviciu Public Local finanțat de Consiliul Local al orașului.
În ceea ce privește decizia autorităților din Moisei, șeful Salvamont Maramureș a descris-o ca fiind „un gest extraordinar care sperăm să sensibilizeze și să motiveze și alte instituții/firme din județ, pentru a veni mai aproape de Salvamont, mai ales că astfel de gesturi contează pentru siguranța turistilor care ne vizitează frumoasele locuri din Maramureș”.
Salvatorii montani maramureșeni au planuri mari cu deosebita cabană primită în administrare în zona Dealului Moiseiului, pentru a crește gradul de siguranță al turiștilor.
„O vom folosi ca bază de salvare și pentru asigurarea permanenței în Munții Maramureșului, cu un punct de informare turistică. Vom amenaja un punct medical de prim ajutor și vom construi o zonă cu panou de cățărat pentru pregătirea salvatorilor montani și a aspiranților, singurul panou de cățărat din județul Maramureș”, a conchis șeful Salvamont Maramureș.
C.Ț.
Foto galerie – cabana primită în administrare de SPJ Salvamont Maramureș pe Dealul Moiseiului