Share
Momente speciale la Catedrala din Baia Mare

Momente speciale la Catedrala din Baia Mare

Momente speciale la Catedrala din Baia Mare!

Vineri, 9 iunie 2023, cu începere de la ora 9:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la absolvirea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” a promoției 1998-2003.

Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului condus de Florian Vois. După momentului Chinonicului, preacucernicul Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific și profesor de teologie cu o vastă experiență misionară, ecumenică și academică, a rostit un cuvânt duhovnicesc cu privire la situația Bisericii Ortodoxe în lume.

„Biserica Ortodoxă cea Una este o biserică universală, atât din punct de vedere spiritual cât și geografic, fiind răspândită în toată lumea, de la o margine până la cealaltă (…). Aceasta s-a confruntat, și se confruntă, cu ostilități din afară, mai cu seamă cu cei ce au fost împotriva credinței creștine. Trebuie să precizăm faptul că din punct de vedere numeric, Biserica Ortodoxă Română este cea mai mare Biserică din Uniunea Europeană, și prin aceasta, preoții slujitori dar și teologii trebuie să fie prezenți în viețile parohiilor și ale credincioșilor”, a explicat părintele Viorel Ioniță.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru părintele profesor Teodor Podină, care a trecut la Domnul în anul 2020 și pentru un coleg al promoției. „Ne întâlnim în jurul lui Hristos, în catedrala noastră episcopală, pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu prin săvârșirea Sfintei Liturghii, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la absolvirea promoției dumneavoastră. De fiecare promoție se leagă o speranță, pentru faptul că dacă fiecare își va asuma responsabilitatea pregătirii și a slujirii, se vor întrevedea și roadele muncii, cu multă binecuvântare și bucurie de la Dumnezeu!” a menționat Preasfințitul Părinte Iustin.

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a conferit preacucernicului părinte profesor Viorel Ioniță „Crucea Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”.

De asemenea, părintele Ioniță a dăruit Preasfinției Sale două volume din Istoria Bisericească Universală. Aceasta constituie o reeditare de manuale pentru disciplinele de studiu de la Facultățile de Teologie Ortodoxă din cadrul Patriarhiei Române, proiect inițiat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, când, în toamna anului 2012, a fost constituit un comitet de elaborare a manualului de Istorie Bisericească Universală. Amintim faptul că din promoția amintită mai sus fac parte și preacucernicul părinte arhidiacon Teodosie Bud, consilier economic, părintele Andrei Pop, inspector eparhial si părintele Ioan Buftea, protopop de Dej. La eveniment a fost prezent și preacuviosul părinte arhimandrit Dr. Ioachim Tomoiagă, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, arată Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

DirectMM.ro

Foto: Ipod. Vasile Pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu