Ce pedeapsă vor primi parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe - 25 minute în urmă
A fost aprobat bugetul Băii Mari pentru 2025 - 2 ore în urmă
Nucă tare pentru Minaur în Final Four-ul Cupei României - 3 ore în urmă
Diana Șoșoacă și scrisoarea care a cutremurat SUA - 4 ore în urmă
Lecții de prevenire de la pompieri - 5 ore în urmă
Primăria Dragomirești – întrerupere de curent pe 26 martie - 5 ore în urmă
Meșterul popular Reghina Cosma i-a învățat pe copiii din Târgu Lăpuș să confecționeze păpuși din coceni de porumb - 5 ore în urmă
O victorie bifată, ca o formalitate - 6 ore în urmă
Rezultate frumoase obținute de sportivii Dance Light Baia Mare la Cupa „Dance With Attitude” - 6 ore în urmă
Care este programul liturgic al ierarhilor în a patra săptămână a Postului Mare - 6 ore în urmă
Ministerul Sănătății a declarat stare de alertă epidemiologică
Numărul cazurilor de gripă a depășit pragul de 150.000 în România, determinând Ministerul Sănătății să declare stare de alertă epidemiologică. În acest context, întărirea sistemului imunitar devine o prioritate, iar specialiștii recomandă o dietă echilibrată, bazată pe alimente cu proprietăți benefice pentru sănătate. Nutriționista Codruța Pantelimon explică modul în care alimentația ne poate ajuta să prevenim și să combatem infecțiile respiratorii.
Tradiția și știința: ceapa, usturoiul și beneficiile grăsimilor naturale
„Prevenția este esențială”, subliniază Codruța Pantelimon, care amintește că obiceiurile alimentare tradiționale au rolul lor în menținerea sănătății în sezonul rece:
,,Printre alimentele cu efecte benefice se numără piftia, bogată în colagen, esențial pentru articulații și piele, precum și slănina cu ceapă roșie, un preparat popular care, pe lângă aportul de energie, are și efecte antibacteriene„.
„Ceapa și usturoiul sunt adevărate antibiotice naturale. Acestea contribuie la combaterea bacteriilor și virusurilor, având un rol esențial în întărirea imunității. De asemenea, consumul moderat de pălincă poate avea un efect antiseptic, ajutând la dezinfectarea căilor respiratorii superioare„,
,,Unsoarea unge, ceapa și usturoiul au efect antibacterian, iar palinca este un antiseptic natural”, explică specialista.
Alimentația optimă pentru zilele solicitante
Pentru cei care desfășoară activități intense, nutriționista recomandă și alte surse de grăsimi sănătoase, precum măslinele, nucile, avocado și uleiul de măsline. Produsele lactate integrale, ouăle și legumele contribuie la menținerea unui echilibru nutrițional adecvat, iar murăturile în saramură și zeama de varză oferă probiotice naturale, esențiale pentru sănătatea digestivă și imunitară.
„O dietă variată și echilibrată este cheia unui sistem imunitar puternic. Totuși, este important ca orice supliment alimentar să fie luat doar la recomandarea unui specialist, pentru a evita eventualele contraindicații„, mai precizează Codruța Pantelimon.
Într-un sezon în care riscul de îmbolnăvire este ridicat, o alimentație adecvată poate juca un rol esențial în protejarea sănătății. Tradiția și știința pot merge mână în mână, oferindu-ne soluții simple, dar eficiente, pentru a ne menține organismul pregătit să facă față provocărilor iernii, informează Click.
Vasile Petrovan