Share
Mihai Viteazul – prezent, în felul său, la aniversarea a 50 de ani de la  înfiinţarea Jandarmeriei Maramureş (GALERIE FOTO)

Mihai Viteazul – prezent, în felul său, la aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Maramureş (GALERIE FOTO)

Prin decretul 1010 din octombrie 1968, a luat fiinţă Batalionul de Securitate Maramureş de la Şomcuta Mare, unitate  ale cărei tradiţii sunt continuate astăzi de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Maramureş. Este o tradiţie ca fiecare unitate să aibă sărbătoarea sa și IJJ Maramureș nu face excepție.  În an centenar, Jandarmeria Maramureș a împlinit 50 de ani, pe care i-a sărbătorit în 30 octombrie, cu un program divers.

Astfel, în cadrul “Cercului  pastoral misionar al preoţilor militari din MAI, regiunea Transilvania”, au  conferențiat preotul militar  Cristian Silaghi (IJJ  Satu Mare),  inspectorul şef al IJJ Braşov, col. Cristian Elly Paliştan,  col. (r) Gavril Babiciu, vicepreşedintele filialei Maramureş a Asociaţiei Cultul eroilor “Regina Maria”. Un frumos moment artistic a fost susținut  de Cenaclul ”Nichita Stănescu” al Centrului Cultural al MAI (coordonator comisar de poliţie Lidia Obiadă).

Emoționat a fost momentul aducerii  – de către o delegație din Cicârlău  – a Drapelului Tricolor al României, participant la Marea Unire de la 1918. Copleșitor a fost și momentul în care o delegație mixtă (din Brașov, Clul, Maramureș și Satu Mare) a adus  racla cu osemintele voievodului Mihai Viteazul.  A fost prezentat  și basorelieful lui Mihai Viteazul, voievod pentru care s-a oficiat slujba parastasului de pomenire. A fost dezvelită o placă aniversară legată de înfiinţărea  unităţii, s-au depus coroane de flori în memoria eroilor unităţii

Lt. col.   Petru Marcel Florişteanu, inspector şef al IJJ Maramureş, a acordat plachete şi diplome jubiliare celor care au contribuit şi contribuie la  bunul mers al unităţii. Diplome aniversare au fost înmânate și unora dintre militarii care s-au aflat în unitate în anul înfiinţării ei, precum și unora dintre foștii ei comandanți.

 

 

Lasă un comentariu