Share
Mic colț de România: Grupul de artiști din Maramureș i-a readus în țara noastră cu inima pe românii din Spania prin încântătoare minute de folclor!

Mic colț de România: Grupul de artiști din Maramureș i-a readus în țara noastră cu inima pe românii din Spania prin încântătoare minute de folclor!

Mic colț de România: Grupul de artiști din Maramureș i-a readus în țara noastră cu inima pe românii din Spania prin încântătoare minute de folclor!

În perioada 6-8 mai a.c., pitoreasca localitate Tivenys, situată pe malul fluviului Ebru, s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare într-o ediție inaugurală a festivalului cultural-gastronomic #FirArrels, dedicată României, arată reprezentanții Consulatului General al României la Barcelona.

„Piața centrală, transformată într-o Românie în miniatură cu acces printr-o maiestuoasă replică a unei porți maramureșene, realizată la scară naturală de către organizatori, a oferit vizitatorilor o experiență unică. Pe parcursul a trei zile, cultura, obiceiurile, gastronomia și tradițiile românești au fost în centrul atenției tuturor celor prezenți la #FirArrels prin aportul primăriei Tivenys în colaborare cu echipa Consulatului General al României la Barcelona, a Parohiei Ortodoxe Nașterea Maicii Domnului din Tortosa, precum și a asociației ASOCROM.

Programul, incluzând prepararea de bucate specific românești, încondeiatul ouălor de Paște, momente de folclor și dansuri populare, expoziție de costume tradiționale și de icoane bizantine pictate pe lemn, etc. a adus România mai aproape de românii din comunitate și a oferit posibilitatea localnicilor să descopere elemente esențiale ale țării noastre care să le deschidă dorința de a cunoaște mai mult despre plaiurile mioritice. Momentele artistice oferite de tânăra steluță a muzicii populare românești Teodora Dănțăușa, parte a Ansamblului Hori și Joc al Palatului Copiilor din Baia Mare, însoțită de două perechi de dansatori, membrii ai Ansamblului Folcloric Jucăușii, i-au purtat pe vizitatorii prezenți, atât la inaugurare, cât și la momentul închiderii festivalului, pe meleaguri maramureșene pe ritmuri tradiționale. Consulul General al României la Barcelona, Manuel Pleșa, împreună cu echipa consulatului, mulțumește tuturor celor care s-au implicat și și-au adus aportul la promovarea imaginii României prin cultura și tradițiile sale la #FirArrels , precum și celor care s-au bucurat alături de localnici de evenimentele oferite pe tot parcursul acestui sfârșit de săptămână”, mai arată reprezentanții Consulatului General al României la Barcelona.

„Împreună cu colegii mei de dansuri de la Ansamblul Folcloric Hori și Joc, condus de doamna profesoară coregraf Seraz Maria, am răspuns invitației Consulului General din Barcelona, domnul Manuel Plesa și a doamnei Liliana Mocanu, de a reprezenta România în acest Festival al Românilor din regiunea Barcelona. Mulțumim și publicului româno-spaniol care ne-a răsplătit cu aplauze generoase. Doamna Liliana Mocanu ne-a fost ghid turistic în superbul oraș Barcelona, pe care l-am vizitat împreună cu colegii mei de dansuri, Raisa ,Oana, Bogdan și Rareș. Totodată, la invitația părintelui Ilie Cristian Ionuț de la Parohia Ortodoxă Tortosa -Spania, am cântat în timpul Sfintei Liturghii de duminică. Ne-am bucurat să fim alaturi de comunitarea românească din regiunea Barcelona, în cadrul acestui eveniment atât de important pentru ei, unde împreună cu colegii mei de dansuri, Raisa Rusz, Oana Ionescu, Bogdan Nan și Rareș Miclăuș, am dus atmosfera din Maramureș în Spania. Mulțumim Liliana Mocanu pentru toată susținerea care a făcut posibilă prezența noastră aici. Le mulțumim și părinților noștri care ne-au susținut să participăm la acest festival din Spania”, arată tânăra artistă Teodora Dănțăușa.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu