Share
Meteo Maramureș Luna Cadourilor: În regiunea Maramureș estimările specialiștilor în acest domeniu sunt că vom avea parte de ninsori. Vezi modelările existente!

Meteo Maramureș Luna Cadourilor: În regiunea Maramureș estimările specialiștilor în acest domeniu sunt că vom avea parte de ninsori. Vezi modelările existente!

Meteo Maramureș Luna Cadourilor: În regiunea Maramureș estimările specialiștilor în acest domeniu este că vom avea parte de ninsori. Vezi modelările existente!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat statistica aferentă viitoarelor patru săptămâni care includ evident și Crăciunul și Revelionul. Iată ce spun acestea!

Trebuie să menționăm din start că aceste estimări se pot schimba oricând, modificările se pot produce des până la sărbătorile de iarnă. De atfel, chiar și estimările pe două săptămâni suferă modificări. O prognoză aproape de realitate este una doar pe trei zile. Asta și datorită sau din cauza faptului că fronturile atmosferice sunt imprevizile, dar tendințele există și pot fi estimate dar sincer fără a avea o foarte mare acuratețe.

Săptămâna 1 (6-12 decembrie). Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice. Cu excepția regiunilor vestice și nord-vestice, unde cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în zona Carpaților de Curbură. Săptămâna 2 (13-19 decembrie). Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane. Săptămâna 3 (20-26 decembrie). Temperaturile medii se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu o tendință ușor deficitară în regiunile vestice și local în cele centrale și sud-estice. Săptămâna 4 (27 decembrie – 3 ianuarie). Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi apropiate de cele normale, la nivelul întregii țări.

Să explicăm ce înseamnă asta mai exact! La început valorile termice vor fi ceva mai generoase decât ar fi normal, iar precipitațiile vor fi reduse cantitativ, sub mediile multianuale. Apoi vremea se va menține caldă și precipitațiile ceva mai rare. În preajma Crăciunului valorile termice se vor reapropia de normalul perioadei, iar cantitățile de precipitațiile vor fi cât se poate de normale, puțin sub mediile multianuale. În preajma Anului Nou valorile termice se vor menține aproape de normalul perioadei, iar cantitățile de precipitații apropiate de normalul intervalului. Dar este prematur să știm dacă precipitațiile vor fi sub formă de ninsoare și în zonele joase sau doar la munte. Premisele sunt că vom avea zăpadă în Maramureș în perioada sărbătorilor de iarnă. Rămâne de văzut însă dacă doar în zonele montane sau și în aria Maramureșului aflată la altitudini ceva mai mici, respectiv de deal și câmpie. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu