Share
Mesajul Preasfințitului Părinte Iustin cu prilejul mutării la Domnul a prof. univ. dr. Mihai Dăncuș

Mesajul Preasfințitului Părinte Iustin cu prilejul mutării la Domnul a prof. univ. dr. Mihai Dăncuș

Prof. univ. dr. Mihai Dăncuș – muzeograf, etnograf, etnolog, profesor și cercetător, fost director al Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației – a plecat într-o lume mai bună. 

Cu acest prilej, Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, transmite un mesaj:

„Cu rădăcini adânci în Maramureșului Voievodal, trăgându-se după tată din Ieud și născut într-o familie sacerdotală, prof. Mihai Dăncuș și-a închinat viața întreagă cercetării și punerii în valoare a lucrurilor care fac din Maramureșul Voievodal un loc unic pe pământ.

Viața lui întreagă s-a petrecut între catedră, muzeu și masa de lucru, elaborând cele mai documentate, argumentate științific și incontestabile studii, articole și cărți despre tezaurul maramureșean și zestrea inestimabilă pe care această parte de lume civilizată a dăruit-o culturii universale – culminând cu „catedralele de lemn”, cunoscute și admirate de întreaga umanitate și cu care Maramureșul a intrat în universalitate, prin includerea a opt dintre ele în Patrimoniul UNESCO.

Peste 48 de ani, dintre cei 78, i-a închinat Muzeului Maramureșului din Sighet, căruia i-a fost director, din 1977 până în 2011 la pensionare (deci 34 de ani), dându-i strălucire și notorietate națională și internațională. A cercetat și aprofundat neîncetat, încât cu greu va mai putea găsi cel ce se va apleca asupra acestui domeniu noi lucruri inedite.

A fost desăvârșit în munca lui, împlinindu-și cu o conștiință de adevărat creștin și intelectual misiunea pe care i-a încredințat-o Dumnezeu, atunci când l-a trimis în lumea aceasta văzută.

A scris o mulțime de cărți, studii și articole și este autor a mai multor filme științifice și documentare de televiziune.

Cel mai frumos și sugestiv titlu al unei cărți despre Maramureșul sacru și veșnic, reprezentativ pe harta Europei, l-a dat Domnia Sa: „Maramureșul, un muzeu viu în centrul Europei” – carte apărută la Editura Fundației Culturale Române, anul 2000.

Pleacă acum dintre noi la ceruri, încărcat de virtuțile neamului său – credința, statornicia, înrădăcinarea, demnitatea, noblețea, libertate dacică – și conștiința împăcată că și-a făcut datoria, iubindu-și cu asupra de măsură Biserica, Țara, neamul și, mai presus de orice, Maramureșul și maramureșenii lui dragi.

Ne-am întâlnit de puține ori, dar, ca maramureșeni neaoși, ne-am cunoscut bine, și acum, la despărțirea noastră vremelnică, îi spun cu prietenie și dragoste fraternă de maramureșean: drum bun, suflet nobil și om deplin, spre Dumnezeul desăvârșirii personalității umane! Ce nu ai reușit să termini aici se va finaliza dincolo, în mod apoteotic!

De zestrea și moștenirea sacră și culturală pe care ni le lași sperăm să fim vrednici a le păstra, cinsti și spori, pentru că sunt valori identitare inestimabile.

Lumina pe care ai transmis-o în lume să-ți lumineze calea spre Împărăția și Lumina Preasfintei Treimi, iar Hristos Domnul să așeze sufletul tău nobil alături de voievozii creștini ai Maramureșului, de intelectualii români și de moșii și strămoșii care s-au mutat din moarte la viață, întru nădejdea învierii și a vieții de veci!

Veșnica lui pomenire, din neam în neam!”, transmite PS Iustin.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu