Gavrilă Mihali Ștrifundă la ceas aniversar - 1 minut în urmă
Haos juridic înainte de alegerile prezidențiale - 10 ore în urmă
Distincție: Părintele Bogdan Ciocotișan din Dumbravița a primit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” - 10 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Întâlnirea cu Maica Domnului ne poate schimba viața! – scurtă meditație la Praznicul închinat Izvorului Tămăduirii - 10 ore în urmă
Acțiune în Munții Maramureșului a salvamontiștilor pentru salvarea a doi ucraineni - 12 ore în urmă
80 de mașini trase pe dreapta și 21 de amenzi - 13 ore în urmă
Gabriel Enache: „Fiecare poveste, fiecare proză a lui Marian Ilea este totodată o expunere multicoloră a vieții” - 15 ore în urmă
Investiție majoră în sport la Tăuții Măgherăuș - 15 ore în urmă
Teatrul Ararat Baia Mare sărbătorește 18 ani de la prima premieră din repertoriu - 15 ore în urmă
Programul de studii Arte Plastice – Pictură din cadrul CUNBM participă la Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice Studențești – Nord, ediția a VII-a - 15 ore în urmă
Martie – luna de conștientizare a paraliziei cerebrale; Campanie Esperando organizată cu acest prilej
Martie este ”Luna de Conștientizare a Paraliziei Cerebrale”, iar Asociația Esperando a demarat o campanie de informare cu privire la această afecțiune care îngreunează viața a peste 17 milioane de persoane din întreaga lume.
Paralizia Cerebrală apare ca rezultat al leziunilor cerebrale din timpul dezvoltării fetale sau din timpul nașterii.
Pentru a încuraja comunitatea să empatizeze cu aceste persoane, să le accepte, să contribuie la integrarea lor în comunitate, reprezentanți ai Asociației Esperando, alături de tineri cu dizabilități, au stabilit 4 întâlniri cu elevi din Baia Mare.
Primele două întâlniri s-au desfășurat la Colegiul ”Național Vasile Lucaciu” (în 19 martie) și Școala Gimnazială ”George Coșbuc” (în 21 martie), iar următoarele două întâlniri vor avea loc, săptămâna viitoare, la Școala Gimnazială nr. 18 și la Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” .
În fiecare instituție de învățământ au avut/ vor avea loc prezentări și discuții despre Paralizia Cerebrală, cum îngreunează aceasta modul de viață al celor care au această afecțiune și al familiilor lor.
Cum marginalizarea de către cei din jur pune o povară apăsătoare pe umerii persoanelor cu dizabilități, dar și al familiilor acestora, pe lângă toate greutățile pe care le întâmpină, zi de zi.
Despre posibilitățile în care comunitatea poate să le aducă puțină mângâiere alegând să se implice în activități de voluntariat și în diverse acțiuni care să vină în sprijinul acestora sau, pur și simplu, oferindu-le un zâmbet atunci când îi întâlnesc, nicidecum judecându-i după aspectul fizic.
Mare parte dintre beneficiarii Asociației Esperando suferă de Paralizie Cerebrală, fiindu-le afectate coordonarea și mișcarea corpului: reflexele, postura, echilibrul, capacitatea de a vorbi etc.
De aceea, ei urmează, încă de la naștere, programe de recuperare care să îi ajute să își amelioreze starea de sănătate, să devină cât mai independenți posibil.
În cea mai mare parte din cazuri, aceștia au nevoie de ajutor inclusiv pentru a se hrăni, a se îmbrăca, a se spăla și îngriji, pentru a merge la toaletă, a vorbi, asta pe tot parcursul vieții, fără a ajunge vreodată la un grad de independență 100%.
Sunt activități pe care alte persoane le fac cu ușurință, dar care, pentru cei cu Paralizie Cerebrală, prezintă adevărate provocări, zi de zi, dureroase atât din punct de vedere fizic cât și psihic, informează cei de la Esperando.