Share
Maramureșul în doliu: Cunoscutul artist de muzică populară Vasile Barani a fost răpus de COVID-19. „Moara lui Niculai” este, de acum, mai săracă… (VIDEO)

Maramureșul în doliu: Cunoscutul artist de muzică populară Vasile Barani a fost răpus de COVID-19. „Moara lui Niculai” este, de acum, mai săracă… (VIDEO)

Vești triste vin din Maramureșul Istoric. Îndrăgitul artist de muzică populară Vasile Barani a decedat în noaptea de marți spre miercuri la Spitalul Municipal Sighetu Marmației, răpus de COVID-19. Tragedia vine la o zi după decesul directorului CNDV Sighet, Vasile Mih, de asemenea, ucis de acest virus necruțător.

Artistul a fost internat în urmă cu câteva zile în unitatea medicală din municipiul de pe Tisa după ce a fost diagnosticat cu noul coronavirus. Din nefericire, însă, starea sa s-a înrăutățit considerabil în ultimele ore, astfel că, în jurul orei 03.00, cunoscutul artist s-a stins din viață la vârsta de 63 de ani.

Pe rețelele de socializare curg mesajele de condoleanțe, atât din partea familiei, cât și din partea colaboratorilor, prietenilor și apropiaților. „Am aflat cu tristețe fără margini de pierderea ta, unchiule. De azi înainte nu am să pot să te mai sun la telefon sau să te întâlnesc vreodată. De azi înainte te voi căuta doar în inima mea, singurul loc de unde nu vei mai putea pleca niciodată. Odihneștete-în pace!”, a scris Fănel Barani, nepotul artistului.

„Nu am cuvinte pentru ceea ce s-a întâmplat.. Nu pot să cred și nici nu mă pot împăca cu ideea ca dumneavoastră, cel care a-ți ținut viu stilul de Maramureș și care până la urmă, în afară de muzică, ați fost un om de milioane, care nu a vorbit de nimeni și care a ajutat foarte mult! Vă mulțumesc pentru toate sfaturile și pentru tot! Condoleanțe familiei și să vă ierte Dumnezeu!”, a scris Mihăiță Szabo.

„Încă o pierdere mare pentru orașul nostru și pentru toti cei care l-au cunoscut! Un om bun și de mare valoare a plecat să cânte în ceruri. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei greu încercate!” – Ștefan Vasile Ivanciuc.

„Dumnezeu să vă odihnească în pace, maestre! Ați fost un om cu un suflet minunat și de o valoare foarte mare! Condoleanțe familiei și multă putere pentru a trece peste această grea încercare!”, a scris  Andrei Ivanciuc.

Vasile Barani a fost un exponent de seamă al folclorului maramureșean, atât de iubit la petreceri. S-a născut, conform nuntaromaneasca.ro, într-o familie cu 11 vlăstare și a crescut în spiritul profund religios specific zonei Maramureșului, învățând să respecte tradițiile și să prețuiască comoară folclorică moștenită. Repertoriul său era format din cântece populare care aduc voia buna la orice petrecere, chemându-i pe invitați să se prindă în horele și învârtitele tradiționale: “De câte ori beau horinca”, “De băut”, “Vai săracu’ român”, “Învârtita lui Văsălie”, “Tainic se aude în noapte”, “Horincuța secarea”. Vasile Barani colabora cu solista de muzică populară Ancuța Anghel, cântecele prezentate de cei doi în duet bucurându-se de aprecierea ascultătorilor, și a lucrat ca textier și violinist la albumul solistei Oana Tomoiaga, “Horincuța de cireșe”. Poate melodia cea mai cunoscută a fost „La Moară la Niculai”, alături de Ancuța Anghel. Moara lui Niculai este, însă, început de astăzi, mai săracă!… Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!

C.Ț.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.1 Comentariu în această postare

  1. Ionut Sidau

    Sincere condoleante familii Dumnezeu sa l odihnească este o pierdere mare pentru arta Maramureșului Vesnica Pomenire Drum bun spre Cer!!!!

    Răspunde

Lasă un comentariu