Share
Maramureșeanul Sabin Bumb, meșter popular și artist al bucătăriei: Tăuțeanul care și-a dedicat viața toată lemnului și a ajuns prieten al vedetelor

Maramureșeanul Sabin Bumb, meșter popular și artist al bucătăriei: Tăuțeanul care și-a dedicat viața toată lemnului și a ajuns prieten al vedetelor

Maramureșeanul Sabin Bumb, meșter popular și artist al bucătăriei: Tăuțeanul care și-a dedicat viața toată lemnului și a ajuns prieten al vedetelor

Sabin Bumb are 55 de ani și locuiește în Tăuții de Sus de mai bine de 25 de ani. El se trage din Ferneziu, dar are origini din Munții Apuseni, tatăl lui fiind moț. Este sculptor și artist recunoscut în Maramureș. Iată povestea de viață a unui artist care îmbină cu succes mai multe arte, el fiind iscusit și într-ale gătitului!

„Lucrez cu lemnul din 1984. La început eu am fost ucenic școlarizat de către Cooperativa Meșteșugărească Constructorul, la UCECOM Craiova, asta după ce am făcut 10 clase la Liceul Gheorghe Șincai, specializarea industrializarea lemnului. Dar ca artist popular, am început în urmă cu mai bine de zece ani, când un părinte a venit și mi-a spus: „Domnule Sabin, aș dori să-mi faci un pridvor la bisericuța de lemn, la tinda bisericii”, își începe Sabin Bumb povestea pentru DirectMM.ro.

„Sincer am fost speriat la început și i-am răspuns politicos că a greșit omul, dar dumnealui mi-a spus „Lasă că tu o să-mi faci” și a plecat. În mintea mea, de atunci, au început multe planuri și după câteva luni, a venit domnia sa din nou, cu atâta siguranță și m-a întrebat de când începem lucrarea. Și am început astfel o nouă etapă din viața mea. Îi mulțumesc părintelui Paul Gheorghe Adrian. Cine suntem noi să ne împotrivim voinței lui Dumnezeu? Am realizat împreună cu doi oameni de nădejde, feciorul și cumnatul meu, o serie frumoasă și un adevărat tezaur, care va vorbi în timp în locul nostru. Am realizat trei altare de vară, tinda bisericii, garduri tradiționale, două porți maramureșene de o frumusețe rară, troițe de toate tipurile și mărimile, fântâni tradiționale. În prezent nu avem ceva stabilit, facem doar pe comandă, mai ales că vine și iarna. În atelier avem ceva troițe arvonite. Dar lucrarea de suflet va rămâne prăznicarul, casa maramureșeană din curtea parohiei noastre din Tăuții de Sus”, arată pentru DirectMM.ro Sabin Bumb.

Sabin Bumb a ajuns chiar și prieten cu vedetele. În sezonul 10 al show-ului TV „Chefi la cuțite”, a participat alături de fiul său. „Dintotdeauna mi-a plăcut să gătesc. Așa că am considerat că nu mă pot plafona, dacă mi-a fost dat talantul la naștere. Ca urmare, am participat la „Chefi la cuțite” împreună cu băiatul meu, Florin. Eu am ajuns până la bătălia de a intra în echipe. Pot să spun că a fost mai mult decât am sperat. E ceva unic și palpitant. E oboseală și stres maxim. Dar se leagă prietenii pentru totdeauna, dai interviuri, afli povești de viață extraordinare”, mai povestește meșterul popular. Iar apariția de la „Chefi la cuțite” l-a adus din nou în lumina reflectoarelor, dar ca gazdă.

„Această experiență a făcut să stârnesc interesul și ca meșter popular, astfel că am apărut în emisiunea lui Nea Mărin, care mi-a făcut o vizită istorică în atelier și în comunitatea noastră. L-am primit cu o masă tradițională în prăznicarul nostru. Ne-am despărțit cu lacrimi în ochi, fiind invitați de onoare la spectacol în Țara Oașului. Eu spun că sunt momente care au rămas în istoria comunității de unde sunt eu ca ginere”, spune, convins, Sabin Bumb.

L-am întrebat cât este talent și cât muncă în tot ceea ce face. Și cum ar putea să supraviețuiască tradițiile și meșteșugurile în aceste vremuri, în care modernitatea își pune tot mai mult amprenta. „Vă spun și îmi asum! Este 100% amândouă, și talent, și muncă. Pentru că pasiunea, sudoarea, răbdarea și sufletul contează să fie pus pentru fiecare lucru în parte. Munca noastră nu înseamnă doar banii câștigați. Munca înseamnă și truda, sudoarea frunții și sufletul care rămâne în fiecare lucrare. Noi, poate, sunte tezaure umane vii, dar mi-e frică, sincer, că suntem din ce în ce mai puțini în fiecare profil. Tradiția, meșteșugul, portul, graiul vor supraviețui câtă vreme mai rămânem pe acest pământ. Avem ocazia să salvăm totul, aducând copiii, de mici, în tabere de diferite meșteșuguri și, odată cu ei, vin și părinții. Dacă ne-am uni forțele cu toții, poate am avea șansa să ne susținuă statul român și primăriile, altfel rămâne doar cu moștenirile de familie, ca unică soluție. Trebuie să știm un lucru! Ce faci pentru tine dispare odată cu tine! Ce faci pentru alții rămâne pe veșnicie!”, arată pentru DirectMM.ro artistul maramureșean.

Cătă ȚINEGHE

Foto – Arhiva Personală / Sabin Bumb


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu