Share
Managerul Planetariului Baia Mare, prof. Ovidiu Ignat, este unul din cei trei membri ai juriului de la FullDome Festival Brno, Cehia

Managerul Planetariului Baia Mare, prof. Ovidiu Ignat, este unul din cei trei membri ai juriului de la FullDome Festival Brno, Cehia

Prof. Ovidiu Ignat, managerul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare (Planetariu) va face parte din juriul select de trei membri (alături de Mr. Glenn Smith – general manager of Sky-Skan și Ben Squires – Producer at NSC Creative) care vor evalua din perspectivă tehnică și profesională producțiile care vor rula în cadrul celui mai important festival de producții digitale multimedia full-dome pentru planetarii din Europa și din lumea întreagă.

Este vorba despre Fulldome Festival Brno, Cehia (8-10 iunie 2022). Festivalul oferă și publicului participant un sistem digital automatizat de votare, pentru diverse categorii de producție, însă juriul are influența cea mai mare.

Spectacolul digital full-dome ”Satelix” a fost lansat în cadrul FullDome Festival Brno, de anul trecut, zile care au corespuns și cu kick-of-meeting-ul pe noul proiect Erasmus+, dedicat poluării luminoase. Astfel, prof. Ovidiu Ignat, care din 2019 a participat la fiecare ediție a Brno FullDome Festival (2019, 2021 și urmează 2022) a fost remarcat de organizatori și colaboratori ca un super-participant, care nu a ”scăpat” niciun spectacol digital, ci le-a vizionat pe toate, părerile sale exprimate în chestionare și discuții, arătând că este o persoană avizată și competentă pentru a face parte dintr-un juriu de evaluare.

Să-l cunoaștem pe Ovidiu Ignat, ca membru al juriului FFB – Fulldome Festival Brno: ”Ovidiu Ignat este directorul Planetariului din Baia Mare, România. Având o diplomă universitară în matematică și fizică, el este foarte pasionat de poveștile cu și despre stele. Ovidiu lucrează la Planetariu de peste douăzeci și cinci de ani, dar susține că simte că nu a muncit o zi din viața lui, pentru că îi place ceea ce face acolo. Se relaxează cântând la vioară, urmărind sporturi precum fotbal, handbal sau tenis, ascultând muzică sau jucând șah.”

„Proiectul UNITRIP, respectiv parteneriatul între planetariile din Brno (Cehia), Zielona Gora (Polonia), Hurbanovo (Slovacia), Budapesta (Ungaria), Hamburg (Germania) și Baia Mare (România), derulat între anii 2018 – 2021 a reprezentat la începuturi o adevărată provocare pentru planetariul băimărean, întrucât celelalte planetarii erau echipate cu sisteme digitale de proiecție, insă noi dețineam cel mai modern planetariu analogic din România și Europa de Sud, care nu putea proiecta … spectacole digitale FullDome, cum este Satelix, produsul intelectual realizat împreună.

Așa încât, la început am improvizat și am realizat propriul planetariu digital, utilizând o oglindă de supraveghere în unghi de 180 de grade și un soft de mesh pentru transformare vizionare video 360 grade (full-dome) în vizionare 180 grade, fără afectarea calității. Eforturile noastre au impresionat deopotrivă partenerii (care au vizionat, în cadrul schimbului de experiență la Baia Mare, un spectacol digital full-dome, remasterizat pentru 180 de grade) și Consiliul Județean Maramureș, care – datorită și unei oferte de nerefuzat de la RSA Cosmos, a mediat dotarea planetariului și cu un sistem digital full-dome de proiecție” – se precizează pe pagina Planetariului.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu