Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să treci prin durere și să mergi mai departe - 3 ore în urmă
De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 5 ore în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 5 ore în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 5 ore în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - 6 ore în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - 9 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - 9 ore în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - 10 ore în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - 11 ore în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - 11 ore în urmă
Mai mult decât necesar: Acum în Maramureș avem aprovizionare cu apă în terenurile județului, fie optimă, fie în exces! Statistică a specialiștilor!
Mai mult decât necesar: Acum în Maramureș avem aprovizionare cu apă în terenurile județului, fie optimă, fie în exces! Statistică a specialiștilor!
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat datele actualizate cu hărți a țării noastre cu rezerva de umiditate din sol în fiecare regiune în parte din țară.
În Maramureș vorbim despre aprovizionare optimă în aria vestică. Ceva mai ridicată este în estul ariei naturale maramureșene, dar și în centrul ariei care înseamnă județul nostru. Aici, avem chiar un exces de umiditate.
La data de 20 septembrie 2022, rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se încadrează în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole ale țării. Excese de umiditate în sol se semnalează izolat în nordul Transilvaniei, nordul și sud-estul Crișanei, nord-vestul Olteniei. În cea mai mare parte a Dobrogei, local în sudul și izolat în centrul Moldovei, nord-estul și sudul Munteniei, se înregistrează deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și izolat extremă. Pe suprafețe extinse din Maramureș, Banat, Crișana, local în nordul, estul, centrul și sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, precum și în nord-vestul, centrul, sudul și estul Munteniei, se semnalează băltiri temporare de apă la suprafața solului, ca urmare a precipitațiilor cumulate în cele mai recente zile.
În decursul a 9 luni, din decembrie până în septembrie 2022, în Baia Mare, am avut doar trei zile în care cantitatea de precipitații a depășit 40 l/mp în decurs de 24 de ore. Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, circa 43 l/mp (ninsoare, lapoviță, ploaie), în 9 august, 44,97 l/mp (evident, doar ploaie) și 2 septembrie 43,43 l/mp, cu continuare în 3 septembrie. Am avut și două zile, 9 și 10 septembrie 2022, cu circa 27,7 l/mp și 29,7 l/mp. În primele 20 zile ale lunii septembrie, în Maramureș, pe arii extinse, au căzut peste 130-140 l/mp. Ploile din august, dar mai cu seamă cele de la începutul lunii septembrie și, iată și cele din intervalul 15-20 septembrie, au refăcut necesarul de apă din sol, ba chiar a generat un surplus. Vom reveni cu amănunte!
C.Ț.