Share
Mai aproape în armonie: Colinda din Maramureș aduce Nașterea Domnului în sufletele creștinilor adevărați! Tradiția arhaică este meditație de viață!

Mai aproape în armonie: Colinda din Maramureș aduce Nașterea Domnului în sufletele creștinilor adevărați! Tradiția arhaică este meditație de viață!

Mai aproape în armonie: Colinda din Maramureș aduce Nașterea Domnului în sufletele creștinilor adevărați! Tradiția arhaică este meditație de viață!

Termenul „colindă” este de origine latină și provine de la cuvântul latin „calendae”, derivat din verbul „calare” („a vesti”). Astfel, a colinda inseamna a vesti. Colindătorii sunt chipul îngerilor care au vestit Nașterea Domnului, arată crestinortodox.ro.

Noapte de Ajun este noaptea bucuriei, căci este momentul cand se naște Mântuitorul. Acesta este motivul pentru care colindătorii exclamă: „sculați, sculați, boieri mari!”, „nu-i vremea de dormit,/ da-i vremea de’mpodobit”, mai arată sursa citată în acest articol.

Într-un dialog cu părintele Constantin Necula, artistul din Maramureș, Ducu Bertzi, arăta cât de mult se încarcă atunci când colinda publicului. „Colindele au o energie inexplicabilă”, arată artistul. „Eu am zis întotdeauna că aceste cuvinte din colinde sunt regeneratoare”, mai arată părintele Constantin Necula. Cunoscutul preot, foarte iubit în țara noastră, a mărturisit că își petrecea vacanțele copilăriei în Maramureș, la Vișeu de Sus și Sighetu Marmației, dar și în Scheii Brașovului, doar că iubirea pentru colinde a câștigat-o pe meleagurile maramureșene. De altfel, și Ducu Bertzi, și părintele Constantin Necula se arată a fi „maramureșeni la suflet”.

„Eu am o frumoasă amintire de la Vișeu, când copilăream acolo. Neamurile mele erau adventiste, dar colindul era universal acolo. Zăpada depășea cu mult amintirea mea de copil. Am făcut un drum de la Vișeu către Sighet, la neamurile mele de acolo. Undeva la Valea Vișeului, era atât de frig și atât de mare zăpada că a trebuit să se oprească trenul, iar noi am început să colindăm. Cu cât înghețam mai tare, cu atât colindam mai tare și inclusiv grănicerii și milițienii care erau în vremea aia au cântat cot la cot în gară cu noi de au rupt. E un limbaj universal, cel puțin pentru români. Eu așa îl simt”, arată părintele Constantin Necula.

Într-adevăr, în Maramureș, mai mult ca în alte regiuni ale țării, tradițiile s-au păstrat, poate că nu la fel de mult cum ne-am fi dorit, dar s-au păstrat. Poveștile turiștilor veniți din alte colțuri ale țării confirmă faptul că aici gradul de menținere a lor este mult mai ridicat.

În această seară, cete de colindători vor porni la drum, prin Maramureș, să vestească Nașterea Mântuitorului, un ritual sufletesc de mare anvergură, care va aduce bucurie în sufletele celor care vor să primească cu blândețe și sinceritate venirea lui Iisus. Dar pe lângă această fericire, se cuvine se ne aplecăm gândurile și către cei cu care soarta a fost mai puțin generoasă. Și ei merită colindați, și ei merită ajutați, cu o colindă și cu un cozonac. Se cuvine să aducem daruri și noi, la rândul nostru, ca magii la Nașterea Pruncului Iisus, celor pe care îi iubim. Orice dar le poate alina suferințele și/sau le poate aduce lumină în suflete, căci de întunericul pandemiei și al războiului am tot avut parte. Se cuvine să le spunem copiilor că această sărbătoare înseamnă Nașterea Domnului, aceasta este semnificația reală, nu Moș Crăciun și Coca Cola. Da, este frumos că acest simbol, Moș Crăciun, face societatea mai bună, dar Pruncul Iisus este adevăratul protagonist al sărbătorii. Se cuvine să avem grijă și de prietenii care nu cuvântă, întrucât ei s-au dovedit că L-au primit pe Iisus cu gingășie, mai mult decât oamenii, în vremurile de odinioară. Așadar, dacă aveți pisică sau câine, protejați-i de pocnitori, întrucât pocnitorile nu înseamnă tradiție, ci la fel ca alte produse, doar un rod al marketingului de sărbători. Aveți grijă de ei, întrucât ei sunt loiali întotdeauna, pentru că noi suntem viața lor! Se cuvine să înțelegem că masa de sărbători nu înseamnă să dăm iama în bucatele gazdelor. Se cuvine să înțelegem că rugăciunile trebuie înălțate prin colindă. Se cuvine să-L mărturisim pe Dumnezeu prin bunătate, prin tot ceea ce facem, dar ni se spune să fim buni, nu proști, așadar aveți grijă la falșii colindători care abia așteaptă să vă prădeze casa, locuința dumneavoastră. Este zi de sărbătoare și merită să fim mai buni, evident, nu doar acum. Dar dacă Dumnezeu este iubire, iar Iisus se naște, înseamnă că ecuația existenței noastre are esența următoare: să învățăm să iubim! Să avem sărbători binecuvântate!

Cătă ȚINEGHE


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu