De la catedra universitară la cimitirul Săracilor din Sighet - în urmă
Papa Francisc a fost înmormântat astăzi în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma - 9 ore în urmă
Karatiștii din Fărcașa au obținut rezultate frumoase la ediția a XXV-a a Campionatului Interjudețean de Karate Shotokan - 9 ore în urmă
Evenimente importante pe agenda Consiliului Local Baia Mare - 11 ore în urmă
Părintele Irineu Bârle de la Mănăstirea Prislop, cetățean de onoare al comunei Boiu Mare; Este foarte cunoscut și iubit pentru activitatea sa spirituală, socială și culturală - 11 ore în urmă
Îndrăgita artistă Paula Seling, propusă pentru a primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare - 11 ore în urmă
Un patriot cu buget de Hollywood - 13 ore în urmă
Suzana și Daciana Vlad, gemenele folclorului maramureșean, invitate în cadrul evenimentului „Glasuri Pascale” - 13 ore în urmă
Cinematograful Borșa va găzdui premiera filmului „Legenda Castelului din Ardud” - 13 ore în urmă
La Teatrul Municipal Baia Mare se joacă spectacolul „reACȚIUNE – o fandacsie muzicală” - 14 ore în urmă
Ora de religie în școli: Noua metodologie care ar putea schimba viitorul educației religioase
Ministerul Educației și Cercetării a lansat în consultare publică un proiect de metodologie privind organizarea și predarea orelor de Religie în învățământul preuniversitar. Acest proiect reglementează atât modul în care părinții sau elevii majori pot solicita înscrierea la orele de Religie, cât și modalitățile prin care se pot face modificări în opțiunile de frecventare a acestei discipline.
Conform proiectului, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor minori, precum și elevii majori, vor trebui să depună o cerere scrisă adresată unității de învățământ, specificând cultul religios dorit. Această cerere va fi valabilă pe toată perioada școlarizării elevului în învățământul preuniversitar sau până când se va solicita o schimbare a opțiunii. În cazul în care elevul decide să nu participe la orele de Religie, situația școlară a acestuia va fi încheiată fără includerea acestei discipline.
Proiectul propune și soluții pentru cazurile în care numărul cererilor pentru orele de Religie este insuficient pentru a constitui un grup de studiu conform reglementărilor legale. Astfel, se va putea organiza predarea în regim simultan, adunând elevi din mai multe clase, în funcție de cultul solicitat. În cazul în care, din motive obiective, elevii nu pot participa la cursurile de Religie, școlile vor stabili activități alternative și vor asigura supravegherea acestora pe durata orelor de Religie.
De asemenea, elevii care nu pot frecventa orele de Religie conform cultului lor, dar doresc să participe la cursuri de Religie pentru alte culte, pot face acest lucru ca audienți, cu acordul conducerii unității de învățământ și la cererea părinților sau a elevului major. Proiectul urmărește să asigure transparență și flexibilitate în organizarea predării religiei, dar și respectarea libertății de religie, conform legislației în vigoare.
În ansamblu, proiectul propus de Ministerul Educației dorește să reglementeze clar procedurile și opțiunile legate de ora de Religie, asigurându-se că elevii care doresc să participe la aceste cursuri pot face acest lucru în condiții legale, iar cei care nu doresc să participe au alternative viabile. Adevărul este că fiecare dintre noi avem dreptul să ne alegem confesiunea pe care o credem potrivită.
Mă întreb, totuși, dacă această libertate va aduce cu adevărat mai multă unitate între elevii din diferite confesiuni sau va genera mai multe conflicte și, probabil, mai mulți atei? Vom vedea. Această problemă îmi amintește de un citat al lui Leonardo da Vinci: „Vedeți doar ce aveți nevoie să vedeți. Restul este o chestiune de a fi deschis și de a învăța.”
Vasile Petrovan