Share
Începe bacalaureatul: 4.020 absolvenți din Maramureș vor susține examenul

Începe bacalaureatul: 4.020 absolvenți din Maramureș vor susține examenul

Luni, 22 iunie, încep probele examenului de Bacalaureat 2020. În județul nostru sunt așteptați 4.020 candidați, în 27 de centre de examen. Dintre aceștia, 3.151 sunt din promoția curentă, iar 869 sunt candidați din promoțiile anterioare. 

Prima probă este cea de Limba și literatura română, iar în 23 iunie se va desfășura la Limba și literatura maternă. Proba obligatorie a profilului se va desfășura în 24 iunie, iar pe 25 iunie va avea loc cea la alegere a profilului și a specializării.

În 30 iunie – afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 16:00 – 20:00). Contestații se vor mai putea depune și în 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în 5 iulie.

Reguli și măsuri de protecție împotriva Covid-19

Potrivit digi24.ro, în zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învăţământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor. Măsurarea temperaturii candidaților se va face cu termometrul noncontact, iar temperatura nu trebuie să depăşească 37,3 grade. În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute.

Totodată, măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră şi se va face observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

MEC reaminteşte că fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini, etc).

De asemenea, se va realiza curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanţei uşii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide, iar intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen şi alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.
Totodată, se asigură existenţa, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar, iar în sălile de clasă examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 m unul faţă de celălalt.

Condițiile care trebuie îndeplinite în sala de examen

În fiecare sală, candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate. Pentru examenul național de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent (față de minimum doi asistenți, câți erau până acum).

De asemenea, anul acesta se organizează o sesiune specială pentru elevii afectați de noul coronavirus sau cu temperatură la primele examene.

O noutate o reprezintă organizarea examenului de bacalaureat în aproape orice liceu: anul acesta, se consideră centru de examen unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu