Share
Din toamnă, universitățile vor avea învățământ dual

Din toamnă, universitățile vor avea învățământ dual

Noua lege a educației vine cu o nouă formă de învățământ universitar dual care ar trebui să se implementeze de anul acesta. Deși a întârziat foarte mult finalizarea metodologiei în baza căreia sunt create programele de învățământ dual în universități, reprezentanții ARACIS spun că mai este timp suficient pentru a se obține acreditările, astfel încât să se poată scoate la concurs locurile pentru aceste noi programe, cu începere din anul universitar 2024-2025. Învățământul superior presupune o metodă de predare în care studenţii învaţă simultan cunoştinţe teoretice şi practice, combinând instruirea tradiţională în clasă cu experienţa practică, din lumea reală. Acestea vor putea oferi o mai bună pregătire pentru forţa de muncă, dar și profesioniști pe care să-i preia imediat companiile interesate de această forță de muncă.

„ARACIS nu a întârziat. Pe 10 mai a apărut metodologia în Monitorul Oficial, de astăzi (marți, 21 mai – n.r.) a intrat în dezbatere publică, apoi va fi publicată. În momentul în care primim solicitările pentru acreditarea programelor de studii pentru învățământ dual, de la universități, vom face vizitele pentru acreditare. Este timp suficient, dar până nu apare cadrul legal în Monitorul Oficial, nu se pot primi solicitările din partea universităților”, a explicat, pentru Jurnalul, Teodor-Ioan Trașcă, vicepreședinte ARACIS. Procedura ar mai dura două săptămâni, dar s-ar putea depune documentația în luna iunie, astfel încât să se poată scoate locurile la concurs în iulie.

Noua lege a inclus noi programe care se vor dezvolta având la bază consorții de învățământ superior dual, create la inițiativa operatorilor economici, incluzând structuri asociative precum camere de comerţ,  asociaţii patronale de ramură, clustere în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică. Operatorii economici vor asigura pregătirea practică și pot acorda burse, cel puțin egale cu cele de la stat.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu