Share
Infecțiile respiratorii, la modă acum în Maramureș: Sfatul specialiștilor cu privire la situația actuală! Cum deosebim afecțiunile și cum acționăm!

Infecțiile respiratorii, la modă acum în Maramureș: Sfatul specialiștilor cu privire la situația actuală! Cum deosebim afecțiunile și cum acționăm!

Infecțiile respiratorii, la modă acum în Maramureș: Sfatul specialiștilor cu privire la situația actuală! Cum deosebim afecțiunile și cum acționăm!

În 2-8 ianuarie 2023, s-au înregistrat 99 cazuri de gripă (la o populație de 512.588 persoane, incidența fiind de 0,19 la mia de locuitori), 2618 cazuri de IACRS, adică infecții acute de căi respiratorii superioare (incidența de 5,1 la mie), 287 pneumonii (incidența 0,55 la mie).

Imediat au fost spitalizate 10 persoane cu gripă, 28 cu IACRS și 74 cu pneumonie. Referitor la COVID-19, în 2-8 ianuarie 2023, am avut, în Maramureș, 22 pacienți internați cu COVID-19, din care un copil, iar la ATI se află o persoană adultă, conform raportului Ministerului Sănătății.

În prima săptămână din 2022, nu s-au înregistrat cazuri de gripă. „Avem toți indicii în creștere, tocmai pentru că acum ne aflăm în stare de alertă epidemiologică. Într-adevăr, față de săptămâna anterioară, apare o scădere, dar să nu uităm că este și perioadă de vacanță școlară acea săptămână. Avem creștere față de aceeași perioadă a anului anterior. Atunci nu am avut cazuri de gripă confirmate oficial. Acum se fac pentru ambele infecții respiratorii, și gripă, și COVID-19, în funcție de simptomatologia fiecăruia”, arată pentru DirectMM.ro Carmen Sima, directorul DSP Maramureș. Cât despre flurona, acea coinfecție între gripă și COVID-19… „Momentan, la nivelul județului Maramureș, nu avem o statistică pe acest segment. Cu certitudine, însă, că cei care au fost diagnosticați cu gripă sunt testați și pentru COVID-19 și invers, dacă medicul curant ia această hotărâre”, mai arată Carmen Sima.

În cazul flurona, simptomatologia este „mult mai zgomotoasă”, pentru că este o însumare a simptomelor de gripă și de COVID-19, a explicat dr. Adrian Marinescu pentru News.ro. „În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, şi care este accentuată, şi anume stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzaţia că am fost bătut pe care toţi o ştim dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale. Mult mai important este faptul că evoluţia poate să fie imprevizibilă sau mai bine spus riscul de a avea complicaţii creşte în momentul în care le am pe amândouă, mai ales la persoanele pe care le numim vulnerabile, cei care au o anumită vârstă, de peste 65 de ani, 70, mai ales dacă au şi boli cronice, persoanele supraponderale şi, de asemenea, o atenţie sporită ar trebui să fie pentru cei mici, până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii”, spune dr. Adrian Marinescu. Medicul recomandă testarea cu testele rapide care se găsesc în farmacii. Dacă dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi eventual tratament în spital, spune el. Tratamentul se aplică pentru ambele infecţii prezente, fiind vorba despre două antivirale – unul pentru gripă, unul pentru COVID, dar şi despre alte tratamente, precum corticoterapia, mai arată sursa citată în acest articol.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu