Share
Încă peste 100 de misiuni în Maramureș: Sancțiuni serioase pentru cei care cred că Ordonanțele Militare sunt o glumă; Momentan, scădere a numărului de carantinați

Încă peste 100 de misiuni în Maramureș: Sancțiuni serioase pentru cei care cred că Ordonanțele Militare sunt o glumă; Momentan, scădere a numărului de carantinați

Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și cele ale Ministerului Apărării Naționale au executat, în ultimele 24 de ore, pe raza județului Maramureș, 106 misiuni.
 
În acestea au fost angrenate 327 de efective care au acționat pentru depistarea și identificarea persoanelor care se sustrag măsurii de izolare la domiciliu, fluidizarea circulației rutiere și escortarea convoaielor alcătuite din vehicule ale cetățenilor care au venit în țară, verificarea persoanelor aflate în evidențe cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu, menținerea ordinii și siguranței publice, acțiuni de combatere a criminalității economice, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin ordonanțele militare.
„La nivelul unităților administrativ-teritoriale au fost verificate peste 1400 de persoane cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu. S-au aplicat 168 de sancțiuni contravenționale în valoare de 303.525 lei. De asemenea, pentru nerespectarea legislației în vigoare au fost confiscate bunuri materiale în valoare de 9235 lei. Pe perioada executării misiunilor au fost depistate, identificate și sancționate contravențional 150 de persoane care nu au respectat interzicerea deplasării în afara locuinței/gospodăriei, în conformitate cu prevederile Ordonanței Militare nr.3/2020. În județul Maramureș sunt 41 locații de carantinare. În izolare la domiciliu sunt 1907 persoane, statistică ce include și membri familiei. În carantină sunt 943 persoane, venite din state situate în zona roșie de risc și care conform procedurilor stabilite au intrat în izolare la domiciliu” – a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.
În Monitorul Oficial al României nr.301/2020 a fost publicată Ordonanța Militară nr.8/2020, în care se permite circulația în afara locuinței/gospodăriei a titularilor autorizațiilor/permiselor de pescuit comercial pe Dunăre/apele interioare/Marea Neagră în vederea desfășurării activităților de pescuit comercial și acvacultură, precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități. De asemenea, se permite circulația în afara locuinței/gospodăriei a apicultorilor spre/dinspre locația stupinei sau pentru deplasarea stupinei. Dovada calității de apicultor se face cu adeverința ce cuprinde codul de stupină eliberată de oficiile județene de zootehnie, sau cu orice alte acte doveditoare a calității de apicultor și a proprietății asupra stupilor. În declarația pe propria răspundere, persoanele menționează, ca motiv, deplasarea în interes profesional.
O altă prevedere permite circulația în afara locuinței/gospodăriei pentru achiziția de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și servicii de reparații auto. În această situație, în declarația pe propria răspundere persoanele menționează ca motiv deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor. O altă măsură se referă la piețele agroalimentare care rămân deschise pe toată perioada stării de urgență, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producție a produselor agroalimentare până și de la piața agroalimentară și accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declarații pe propria răspundere și a certificatului de producător. Unitățile fitofarmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgență, personalul acestora având obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Punctul de trecere a frontierei de stat de la Sighetu Marmației, la granița română-ucraineană rămâne închis pe perioada declarării stării de urgență. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș solicită cetățenilor respectarea prevederilor ordonanțelor militare, măsurilor de igienă și de distanță socială/fizică recomandate de către specialiști.
C.Ț.

 

Lasă un comentariu