Share
Inaugurare după restaurare: Casa Memorială „George Pop de Băsești”, redată circuitului muzeal. Iohannis: „Sper că va deveni un reper pe harta turismului cultural” (VIDEO)

Inaugurare după restaurare: Casa Memorială „George Pop de Băsești”, redată circuitului muzeal. Iohannis: „Sper că va deveni un reper pe harta turismului cultural” (VIDEO)

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la inaugurarea, după restaurare, a Casei Memoriale „George Pop de Băsești”.

La eveniment au susținut alocuțiuni președintele Klaus Iohannis, președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, și directorul Muzeului Județean de Istorie, Viorel Rusu. La eveniment nu a putut participa și primarul comunei Băsești, Ioan Călăuz, cel care a depus, de-a lungul anilor anilor, eforturi susținute pentru realizarea restaurării obiectivului cultural și turistic.

“Redeschiderea Casei Memoriale George Pop de Băsești după reabilitarea sa are o importanță deosebită, atât pentru maramureșeni, cat și pentru păstrarea vie a moșternirii noastre istorice. Ne aflăm într-un loc relevant pe harta României, care sper că va deveni un reper pe harta turismului cultural, o destinație pentru cei care doresc să cunoască una dintre personalitățile care și-au dedicat întreaga viață unirii românilor”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

„Astăzi este o onoare pentru noi, este o onoare să îl avem lângă noi pe președintele Klaus Iohannis într-un moment atât de important pentru Maramureș, pentru Transilvania, pentru România, un moment în care vom reda circuitului turistic, circuitului muzeal, această casă memorială a lui George Pop de Băsești, pentru că aici, la Băsești, au călcat toți liderii interbelici, pentru că aici își găseau liniștea și făureau planurile de viitor pentru România Mare”, a arătat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

„Prin conferirea medaliei aniversare, Centenarul Marii Uniri, Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, ați făcut un gest de mare bunăvoință, dar și de apreciere a muncii specialiștilor din muzee, din muzeul nostru în acest caz, pentru păstrarea și promovarea valorilor culturale și a patrimoniului muzeal și a identității noastre naționale. Înmânarea distincției aici, în ambianța Casei Memoriale George Pop de Băsești, recent restaurată, simbol al perenității valorilor autentice românești și europene are o încărcătură deosebită și valențe care ne onorează și ne obligă să continuăm pe drumul drept al crezurilor marelui înaintaș, astfel încât acestea să capete o consistență tot mai mare în societatea românească de azi și de mâine”, a punctat Viorel Rusu, directorul Muzeului de Istorie și Arheologie Maramureș.

“Personalități precum George Pop de Băsești, pentru ceea ce au înfăptuit și pentru forța idealurilor pe care le-au transmis urmașilor trebuie să rămână în prim-planul memoriei publice. Vă încurajez, stimați reprezentanți ai autorităților locale, să continuați preocupările față de memoria lui, prin inițiative care să scoată la lumină meritele și prin promovarea acestui spațiu, astfel încât acesta să ocupe locul bine meritat în circuitul istoric și turistic al Maramureșului”, a conchis Klaus Iohannis.

Casa Memorială „Gheorghe Pop de Băsești” este un muzeu județean din Băsești, amplasat la nr. 124. Casa memorială este organizată în conacul care a aparținut marelui om politic, descendent al unei familii nobiliare. Casa a fost construită în anii 1885 – 1890, constituind timp de trei decenii un loc de întâlnire a multor personalități transilvănene: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ion Rațiu, Teodor Mihali și alții. Până în 1940 casa a fost locuită de fiica sa, Elena Pop Longin (1860 – 1940), cunoscută militantă feministă și de soțul ei, Francisc Hossu Longin. Naționalizată în 1948, a servit ca sediu CAP și magazie de cereale. În perioada 1970 – 1976 s-au executat lucrări de reabilitare, organizarea muzeului făcându-se în etape. Sunt valorificate expozițional piese originale cu caracter istoric și memorial aparținând lui Gheorghe Pop de Băsești (1835 – 1919), fruntaș al luptei pentru unirea Transilvaniei cu România, președintele Partidului Național Român și al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia (1 decembrie 1918). Unii istorici susțin chiar că George Pop de Băsești a fost decisiv în luarea marii decizii care a condus la făurirea Marii Uniri, fapt care face ca personalitatea sa să fie extrem de importantă în istoria României. În prezent, casa este clasată ca monument istoric și s-a aflat, în ultimii ani, într-un amplu proces de restaurare.

VEZI VIDEO AICI!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu