Ce pedeapsă vor primi parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe - 21 minute în urmă
A fost aprobat bugetul Băii Mari pentru 2025 - 2 ore în urmă
Nucă tare pentru Minaur în Final Four-ul Cupei României - 3 ore în urmă
Diana Șoșoacă și scrisoarea care a cutremurat SUA - 4 ore în urmă
Lecții de prevenire de la pompieri - 5 ore în urmă
Primăria Dragomirești – întrerupere de curent pe 26 martie - 5 ore în urmă
Meșterul popular Reghina Cosma i-a învățat pe copiii din Târgu Lăpuș să confecționeze păpuși din coceni de porumb - 5 ore în urmă
O victorie bifată, ca o formalitate - 5 ore în urmă
Rezultate frumoase obținute de sportivii Dance Light Baia Mare la Cupa „Dance With Attitude” - 6 ore în urmă
Care este programul liturgic al ierarhilor în a patra săptămână a Postului Mare - 6 ore în urmă
În urmă cu 72 de ani, Iuliu Maniu se stingea în închisoarea din Sighetu Marmației
Azi, 5 februarie, se împlinesc 72 de de ani de moartea lui Iuliu Maniu, simbolul rezistenței democratice la comunizarea țării. Acesta s-a stins din viață în închisoarea din Sighetu Marmației.
Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, Șimleul Silvaniei) a fost delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia care a proclamat la 1 decembrie 1918 Unirea Transilvaniei cu România.
A fost apoi ales preşedinte al Consiliului Dirigent (guvernul de tranziţie al Transilvaniei până la 4 aprilie 1920), fruntaş al Partidului Naţional Român, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc (din 1926), preşedinte al Consiliului de Miniştri (1928-1930).
Între 1938-1944, se manifestă ca ferm opozant faţă de regimurile de esenţă totalitară ce s-au succedat în fruntea ţării: autoritarismul carlist, legionarismul şi dictatura militară a lui Antonescu.
Joacă un rol important în preliminariile şi actul de la 23 august 1944, devenind într-o primă etapă ministru fără portofoliu în primul cabinet Sănătescu. După preluarea puterii de către comunişti la 6 martie 1945, aceştia şi-au propus distrugerea lui Iuliu Maniu şi a PNŢ, consideraţi ca principal obstacol în calea comunizării României.
În iulie 1947, partidul este scos în afara legii, iar Maniu, Mihalache şi ceilalţi conducători sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi.
În etate de aproape 75 de ani la data arestării, Maniu este condamnat, la 11 noiembrie 1947, la temniţă grea pe viaţă pentru „înaltă trădare şi spionaj în favoarea anglo-americanilor”. Este întemniţat întâi în penitenciarul Galaţi, iar din august 1951 la Sighet.
Aici va fi exterminat la 5 februarie 1953 şi aruncat într-o groapă anonimă, motiv pentru care rămăşiţele lui trupeşti nu au putut fi identificate nici până astăzi, potrivit memorialsighet.ro.
În Baia Mare un monument înfățișându-l pe Iuliu Maniu a fost dezvelit în octombrie 2018, în Parcul Mara. Bustul acestui important artizan al Marii Uniri a fost realizat de artistul Ioan Marchiș cu ocazia Centenarului. La temelia monumentului a fost așezată o piatră din casa de la Bădăcin a lui Maniu, ca un simbol apropiat sufletului său.
Veșnica pomenire!
L.C.H.