Share
În semn de apreciere: Marian Ilea, jurnalist și prozator, a primit și oficial titlul de cetățean de onoare al orașului pe care îl pictează cu stil, Baia-Sprie!

În semn de apreciere: Marian Ilea, jurnalist și prozator, a primit și oficial titlul de cetățean de onoare al orașului pe care îl pictează cu stil, Baia-Sprie!

În semn de apreciere: Marian Ilea, jurnalist și prozator, a primit și oficial titlul de cetățean de onoare al orașului pe care îl pictează cu stil, Baia-Sprie!

Născut în 1959 la Ieud, scriitorul Marian Ilea are domiciliul în orașul Baia-Sprie, un oraș cosmopolit, pe care îl pictează cu ajutorul cuvintelor în multe din lucrările sale.

„Medio-Monte, Felsobanya, Mittelstadt sau Baia-Sprie. Acestea sunt denumiri ale așezării, de-a lungul vremii. Ele definesc un spațiu mitteleuropean al vechiului Imperiu Austro-Ungar, unde s-a dezvoltat o comunitate multietnică urbană, la poalele Dealului Minei, unde s-a folosit toleranța ca mod de viață și multiculturalismul fragil a funcționat fără dureri de cap. Astăzi, multiculturalismul este blamat în diverse medii elitiste ale culturii europene. Până și în România sunt voci care îl contestă. Probabil au și ce constata, așa că nu e rău (…). Mittelstadt este integrat perfect într-o Mitteleuropă clasică, într-un cazan de etnii care fierbe și naște povești de viață care aveau nevoie de un „povestaș”. Mittelstadt, găsindu-și „povestașul”, are ceva în plus față de alte și alte așezări europene mitteleuropene. Mai simplu, Mittelstadt sau Baia-Sprie sau Medio-Monte sau Felsobanya și-a găsit scriitorul”, arată Marian Ilea.

Astăzi, 28 martie, în mod cât se poate de firesc, a venit rândul Mittelstadt-ului să întoarcă favoarea scriitorului maramureșean pentru faptul că acesta i-a descris istoria și viața în naturaleța sa clasică. La Casa de Cultură, în sala Atanasie Lupu (fostul hotel al orașului Corona), începând cu ora 16:00, a avut loc festivitatea de acordare a titlului de cetățean de onoare al orașului Baia Sprie scriitorului și jurnalistului Marian Ilea. Prezidiul a fost unul extrem de valoros, fiind alcătuit din primarul orașului Baia-Sprie, Alin Sebastian Bîrda, redactor-şef al revistei Nord literar, Săluc Horvat, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, Teodor Ardelean, directorul executiv al Direcției Județene de Cultură Maramureș, Ioan Marchiș, eseistul și criticul literar Daniela Sitar-Tăut, directorul Casei de Cultură Baia-Sprie, Sorin Todoran și, desigur, scriitorul și jurnalistul Marian Ilea. Trebuie să arătăm că administrația locală din orașul maramureșean Baia-Sprie a aprobat acordarea titlului de cetățean de onoare omului de cultură și presă în urmă cu câteva luni de zile, dar festivitatea a fost amânată din cauza contextului epidemiologic de la acea vreme, fapt pentru care a fost aleasă ziua de astăzi, 28 martie 2022.

„În opera domnului Marian Ilea orice carte deschizi găsești aerul burgului transilvănean, găsești încărcătura și emoțiile unui oraș complicat, oraș care devine universul operei autorului și putem spune, în concluzie, și aceasta este marea recunoaștere reciprocă pe care o avem că, de fapt, Marian Ilea, a acordat titlul de oraș de onoare orașului Baia-Sprie, Mediomonte, Mittelstadt în opera dânsului și acum, ca urmare, este doar o reciprocitate, Baia-Sprie acordă titlul de cetățean de onoare domnului Marian Ilea”, arată primarul orașului Baia-Sprie, Alin Sebastian Bîrda.

DirectMM.ro a discutat cu scriitorul și jurnalistul Marian Ilea cu privire la acest moment important pentru el, dar și pentru comunitatea pe care o zugrăvește de atâția ani în cărțile sale și pe care a făcut-o mai cunoscută prin poveștile sale.

„Este foarte important pentru un scriitor, pentru un om de cultură, să fie apreciat de comunitatea în care se află de peste o grămadă de ani. Este foarte importantă aprecierea celor care te cunosc când încă umblai de-a bușilea, acum 60 ani. Chiar am fost curios câți dintre vecinii maturi din cartierul în care am copilărit și care m-au văzut când băteam mingea la un fotbal sau laptenis mai sunt în viață. Am aflat că un singur vecin, are 95 ani, și are un nume de un farmec aparte, Bodenlocz. Doar el mai poate depune mărturie cu privire la jocul meu în curtea blocului. Simt nevoia să stau de vorbă cu el, să văd ce are să îmi spună. Este o mândrie pentru mine faptul că am primit această distincție, întrucât comunitatea acestui oraș cosmopolit, multietnic, este foarte zgârcită în a acorda titlul onorifice – acesta este un titlu onorific, nu executiv – și este foarte bine că este așa. Dacă mă întrebi dacă am emoții, sigur că da. Sunt în orașul în care scriu de exact 40 ani, iar că am ajuns în faza asta mi se pare incredibil. Mi se pare incredibil că există o reacție a celor cu care trăiești. Este un semn că nu am pierdut vremea degeaba, iar acest lucru este în cel mai modest caz, liniștitor. Mă bucur că ceea ce scriu despre orașul Baia-Sprie poate să depună mărturie mai departe, fiind ca o felie de realitate a momentelor pe care le-am parcurs de-a lungul timpului în comunitatea din Mittelstadt”, arată pentru DirectMM.ro scriitorul și jurnalistul Marian Ilea.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu