Share
Imaginea online a administrației: În județul Maramureș, sunt primării care comunică mereu cetățenilor noile măsuri. Altele dorm! O situație pe sărite valabilă!

Imaginea online a administrației: În județul Maramureș, sunt primării care comunică mereu cetățenilor noile măsuri. Altele dorm! O situație pe sărite valabilă!

Imaginea online a administrației! În județul Maramureș, sunt primării care comunică mereu cetățenilor noile măsuri. Altele dorm! O situație pe sărite valabilă!

Începem, evident, cu municipiul Baia Mare! Aici în utima vreme s-a înregistrat un regres clar, posibil regândit în viziunea publică cu acele bănci și tomberoane. E bine, dar insuficient. Autoritățile par a fi dispărut în ceea ce privește comunicarea sau și-au pierdut din strălucirea de altădată, când anunțau orice cu drag. S-a pierdut dragul?

Mult mai bine stă municipiul Sighetu Marmației. Chiar dacă se află la primul mandat, primarul Vasile Moldovan îi poate da lecții primarului de Baia Mare, în ceea ce privește comunicarea cu cetățenii. Vasile Moldovan inițiază dezbateri, vorbește, întreabă, și asta chiar fiind social-democrat, adică împotriva trendului. Desigur că asta naște dezbateri interminabile la care edilul pare că nu știe să răspundă tranșant, fapt care generează și mai multe discuții. Online Vasile Moldovan este mult peste cei care îl contestă.

La orașe, Târgu Lăpuș, Cavnic și Baia-Sprie anunță soluții pentru comunitățile lor, prin primari sau prin contul lor, care evident nasc dezbateri. La fel și cei care conduc alte orașe, mai puțin Dragomirești și Săliștea de Sus, acolo nu se anunță niciodată nimic. Problema este că cei care inițiază discuții pro sau anti primar, indiferent de culoarea politică, par să nu aibă tact. În cele două orașe, comentariile le sunt favorabile. Sunt comune în care prestanța primarilor a făcut ca și rata vaccinării să crească. La fel, Borșa și Vișeu de Sus. Aici se fac multe lucruri bune și vizibile. și în cea mai mare comună. Poienile de sub Munte. Aici, primar nou și destoinic, dar vaccinarea are un procent groaznic, cu toate că în limbaj comun, el face! Avem și comune în care oamenii s-au vaccinat fiindcă așa li s-a zis că îi bine și au ascultat. Vezi comunele majoritar ucrainene sau cu primar social-democrat. Un dezastru al vaccinării! Asumat, aparent chiar de primari!

Ne mutăm tot în rural, dar aproape de Baia Mare! Primăria Șișești sau cea din Mireșu Mare anunță oamenii ce și cum. La fel și Groși. Primăria a comunicat chestiuni despre UAT, anterior carantinării, după care s-a oprit. Mergem la Recea, unde doar primarul mai comunică incidența și atrage atenția asupra faptului că este mare. Dincolo, degringoladă. Tragem o linie virtuală către Bârsana care este singura din valul patru care a ieșit pe pielea ei din valul patru, în sensul în care că situația s-a rezolvat, iar aici administrația sigur a știut să se impună. Așteptăm ca și la Giulești să se întâmple și să nu mai avem o a treia prelungire de carantină, fiindcă cele două au intrat aproape la pachet!

Avem 76 UAT-uri în Maramureș! Câte fac informări, fie au profil separat, fie prin primar? Câte? Și câte nu? Că lista rămâne deschisă, iar ochii noștri la fel! Oare când se emite o decizie de CNSU pentru o comună și-a pus cineva problema dacă oamenii ăia au aflat?

Sunt foarte multe UAT-uri unde se face informarea numaidecât. Un exemplu pozitiv este Bârsana. Primăria anunță urgent și arată că așa se face și așa nu se face. Ne-am dus online către vecini. Ei lipsesc cu desăvârșire. Vă rugăm luați random primăriile să vedeți cum comunică reprezentanțiilor cu oamenii! Mulți, absolut deloc! Sau foarte prost! Avem în nume personal câțiva primari care arată oamenilor lista de măsuri, dar asta este puțin, gen Ieud, dacă tot suntem pe Valea Izei. Ar fi fantastic să publicăm lista tuturor! Dacă ne mutăm în zona ucraineană, aproape că ne apucă mila. Oamenii cu greu află că există ideea de carantină, darămite să afle că ei sunt în carantină. Calea de acces către ei arată ca după război, caută cu greu aprovizionare, iar statul român le vorbește despre carantină? Ce e aia? Poate nu au smartphone să îi anunțe RO-Alert că s-a instituit măsură, că bolnavi sigur au în spitale! Vina pentru nemernicia asta de neîncredere în sistemul medical aparține în totalitate oamenilor politici care s-au perindat aiurea, local sau național, bătându-și joc de măsuri, cerând dar nerespectându-le. Luăm toate 76 UAT-uri din Maramureș să vă dovedim, domnilor, tuturor? Sigur că avem o epidemie pe lângă pandemia de COVID-19! În Norvegia, spre exemplu, așa se face, se face informare și educație! Se fac informare și educație! Și e bine! La ei pandemia nu a depins de politicieni. La ei e chiar bine! Chiar bine! E bine! Bine!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu