Share
Greva generală din sistemul educațional din Maramureș: În total, acum, 70% din cadrele didactice au spus DA! Cum hotărăsc prezența, luni, părinții!

Greva generală din sistemul educațional din Maramureș: În total, acum, 70% din cadrele didactice au spus DA! Cum hotărăsc prezența, luni, părinții!

Greva generală din sistemul educațional din Maramureș: În total, acum, 70% din cadrele didactice au spus DA! Cum hotărăsc prezența, luni, părinții!

Oricât s-ar strădui Ministerul Educației, Sindicatele (toate!), Inspectoratele Județene, anunțul grevei generale (anunțate ca avertisment de către sindicate de luni de zile!) aruncă în aer sistemul educațional. Și nu numai!

Cu toate că la nivel declarativ, toate sunt așezate, se cer solicitări și vin clarificări, în realitate, absolut nimic nu este clar cu privire la cum se va produce greva generală declanșată luni, 22 mai, și nici care vor fi efectele (durabile sau nu!) asupra copiilor. Întrucât interesul copilului primează. Sau nu?!

Aparent, toți factorii implicați s-au înghesuit să emită comunicate de presă și declarații de presă, dar, în realitate, în teritoriu, pentru nimeni nu e clar absolut nimic. Mulți părinți se întreabă dacă își trimit copiii la ore luni. Iar dacă îi trimit la ore, cine îi va avea în grijă. Iar dacă nu, la fel, cine îi va supraveghea, în condițiile în care ei, părinții, sunt la muncă. Un regulament clar și eficient nu a fost emis de responsabili.

„Sincer, eu nu mai înțeleg nimic din greva asta. Susțin faptul că profesorii merită salarii mari pentru faptul că ne educă micuții. Dar eu nu știu dacă îmi trimit copila la școală luni sau nu. Informațiile sunt redundante. Ba că cei care nu fac grevă, dintre profesori, au grijă de ei, ba că fac ore, ba că nu fac, ba că e mai bine să stea acasă. Ar fi bine să ne edifice cineva acum, azi, ca să știm ce facem mâine”, arată pentru DirectMM.ro Laura, o mămică din Baia Mare.

Iar Laura este doar una dintre mămicile și părinții din Maramureș care au neclarități. Cu toate că au apărut grupuri de Whatsapp la fiecare clasă, multe cadre didactice încă nu sunt sigure nici ele ce va fi luni. Mai mult, suntem siguri că sunt școli sau grădinițe unde părinții nu au Whatsapp…

Ce este sigur în acest moment? Este sigur că va fi grevă! Și că, din informațiile obținute în exclusivitate de DirectMM.ro, vor fi în grevă, dintr-un total de 3.252 formațiuni de studiu, unde sunt angajați 7.342 maramureșeni, din care 5.299 cadre didactice, un număr de 5.069 persoane, din care 3.855 cadre didactice. Asta înseamnă un procent de 72% de cadre didactice care au spus DA grevei generale, dar asimilat cu personalul nedidactic, procentul scade puțin sub, dar aproximabil la 70%. Ce se va întâmpla începând cu luni, 22 mai 2023, cel puțin teoretic? Cursurile școlar vor fi total suspendate! Așadar, copiii care vor fi chemați la clase vor face alte activități. Ca să traducem din română în română, practic nu vor face nimic. Se vor juca ori vor face live-uri pe TikTok. Încă nu este clar cine îi va supraveghea, profesorii greviști sau cei care nu se încumetă să protesteze, dar fiecare unitate școlară va avea obligația să asigure supravegherea elevilor. Direcțiunea va trebui să administreze situația. Cei care nu vin la ore vor fi în responsabilitatea părinților. Inspectorul general din Maramureș, Mihai Pop, arată pentru DirectMM.ro că părinții hotărăsc dacă își vor trimite copilul la școală luni (a se citi, cel puțin luni!). Șeful educației maramureșene mai arată pentru DirectMM.ro că directorii vor avea responsabilitatea de a monitoriza situația în fiecare clasă.

Cât despre remunerația angajaților greviști, se vorbește ba că vor fi plătiți, ba că nu vor fi, așadar și aici sunt interpretări. Până când guvernanții se vor gândi dacă le suspendă activitatea celor care protestează și le vor tăia din salarii, ca un paradox, fix când ei cer majorări, cel care va hotărî ce se va întâmpla cu copilul câtă vreme este acest conflict de muncă, care efectiv paralizează România, este tot părintele (tot cel care are de dat, chiar dacă teoretic nu o mai face, la fondul clasei, fondul școlii, etc…). Dar ce se va întâmpla acolo unde părinții sunt la muncă sau Internetul e doar un lux, iar grupul de Whatsapp, la fel?

Este categoric un șantaj eficient al sindicatelor, dar, culmea, unul anunțat, doar că guvernanții interesați de rotative au ignorat jurnalul sindical. Ce este trist este că din toată povestea aceasta, a salarizării educației, în mod categoric unul subevaluat din punct de vedere financiar, cei care au de suferit sunt copiii. Adică exact cei care sunt subiectul actului educațional. Este de înțeles faptul că angajaților din sistemul educațional le-a ajuns cuțitul la os, dar ar fi interesant de realizat o paralelă cu cei care sunt angajați în sistemul privat și care susțin, în cea mai mare parte, veniturile celor din sistemul bugetar. La fel, este limpede faptul că ar trebui ca educația să fie o prioritate națională. Dar cu siguranță acest lucru nu trebuie să se întâmple pe spatele copiilor și faptul că educația este o prioritate să se vadă și în PIB-uri. Ori, acum alocarea bugetară pare o glumă proastă. Și cu siguranță dacă ar fi fost atenția celor care ne conduc către educație și către cerințele lor și ralierea lor către revendicări, situația ar fi fost una benefică pentru toți factorii implicați. Dar cine să fie atent, atâta vreme cât grija unora este la învârtit rotativa?…

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu