Share
Frumusețile Maramureșului: Un eșantion floral fermecător din Mina Herja, exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Frumusețile Maramureșului: Un eșantion floral fermecător din Mina Herja, exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a anunțat care este exponatul săptămânii în curs.

Este vorba despre un eșantion mineral din galenă, sfalerit, marcasită, cuarț. Specialiștii au explicat și ce sunt cele patru componente.

Blendă (ZnS), galenă (PbS), marcasită(FeS₂), cuarţ (SiO₂) – eșantionul prezintă o „floare” formată din cristale de marcasită tabular prismatice – pseudomorfozate hexagonal – dispuse radiar, cu lungime de maximum 40 mm depuse pe un pat format dintr-o placă groasă, explică reprezentanții unității muzeale băimărene.

Aceasta este acoperită integral de o parageneză între cristale de maxim 10 mm de blendă, cristale tip „molten” de galenă și cristale de cuarț lungi de maximum 30 mm. Se poate observa și un cristal tabular de maximum 10 mm, izolat, de marcasită. Eșantionul este acoperit în mare măsură de o crustă subțire formată din cristale fin granulare de calcit galben maroniu, mai arată reprezentanții unității muzeale băimărene.

Dimensiuni: 20/16/10 cm
Proveniență: Mina Herja, Maramureș, România
Expunere: Sisteron (Franţa, 2002;) Sibiu (2002); Expoziția permanentă
Foto © Valentin Ganța.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu