Share
Frumusețile Maramureșului: Un eșantion complex provenit din Mina Țibleș, exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Frumusețile Maramureșului: Un eșantion complex provenit din Mina Țibleș, exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a anunțat care este exponatul săptămânii în curs. 

Este vorba despre un eșantion mineral din pirită, marcasită și cuarț. Specialiștii au explicat și ce sunt pirita, marcasitul și cuarțul.

Pirita (FeS₂), marcasita (FeS₂) și cuarțul (SiO₂) – pirita și marcasita au aceeași formulă chimică, diferența fiind dată de sistemele diferite de cristalizare (cubic, respectiv, rombic. Datorită culorii sale galben-aurie, nu de puține ori pirita a fost confundată cu aurul; de aici și supranumele de ”aurul nebunilor”, au explicat reprezentanții unității muzeale băimărene.

Eșantionul prezentat este spectaculos datorită aglomerării cuburilor centimetrice de pirită cu un intens luciu metalic, în contrast cu transluciditatea cristalelor prismatic-piramidate de cuarț și lucirea unor rare cristale de marcasită. Pirita, ca și marcasita, au o importanță economică redusă, fiind folosite doar în industria chimică pentru producerea acidului sulfuric, au mai arătat reprezentanții unității muzeale băimărene.

Dimensiuni: 28/23/10 cm
Proveniență: Mina Țibleș Maramureș, România
Expunere: Muzeul de Mineralogie – extindere (2011); Munchen (Germania, 2016); Expoziție temporară – la sediu (2015)
Foto © Valentin Ganța.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu