Share
Frumusețile Maramureșului: Un eșantion armonios din Mina Baia-Sprie este exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Frumusețile Maramureșului: Un eșantion armonios din Mina Baia-Sprie este exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a anunțat care este exponatul săptămânii în curs. 

Este vorba despre un eșantion mineral din cuarț, stibină și calcopirită. Specialiștii au explicat și ce sunt cele trei componente.

Cuarțul (SiO₂), stibina (Sb₂S₃) și calcopirita (CuFeS₂) – eșantionul propus se individualizează prin armonia combinațiilor între cele trei componente, au explicat reprezentanții unității muzeale băimărene.

Vorbim practic despre armonia combinațiilor între cristalele prismatice terminate cu piramide hexagonale de cuarț alb-lăptos, agregatele radiale de stibină aciculară cu un intens luciu metalic și rarele cristale de un galben portocaliu de calcopirită ce apar ici colo în masa piesei. Mineralele sunt des întâlnite în zăcămintele zonei, reprezentând surse importante de stibiu (în cazul stibinei) sau de cupru (în cazul calcopiritei). Cuarțul este o materie primă importantă în industriile sticlei și electrotehnicii, au mai arătat reprezentanții unității muzeale băimărene.

Dimensiuni: 23/16/15 cm
Proveniență: Mina Baia Sprie, Maramureș, România
Expunere: –
Foto © Valentin Ganța.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu