Share
Frumusețile Maramureșului: Un eșantion absolut extraordinar de la Herja, exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Frumusețile Maramureșului: Un eșantion absolut extraordinar de la Herja, exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a anunțat care este exponatul săptămânii în curs. 

Este vorba despre un eșantion mineral din galenă, sfalerit, marcasită, calcopirită. Specialiștii au explicat și ce sunt cele patru componente.

Galena (PbS), sfaleritul (ZnS), marcasita (FeS₂) și calcopirita (CuFeS₂) – este una din paragenezele des întâlnite în cazul majorității zăcămintelor hidrotermale din zona vulcanismului neogen maramureșean, explică reprezentanții unității muzeale băimărene.

Cu toate acestea, eșantionul prezentat are toate atuurile pentru a fi considerat unul de excepție: cristale larg dezvoltate de galenă cenușie, estetică deosebită a celor de blendă, concreștere cu aspect floral a cristalelor tabulare de marcasită, dimensiune neobișnuită a calcopiritei, îmbinare coloristică, armonioasă, a tuturor componenților, mai arată reprezentanții unității muzeale băimărene.

Dimensiuni: 25/20/8 cm
Proveniență: Mina Herja, Maramureș, România
Expunere: Graz, Viena, Linz, Klagenfurt (Austria, 1984- 1985); Freiberg (Germania, 2002)
Foto © Valentin Ganța.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu