Share
Frumusețile Maramureșului: Peisaj de iarnă la Mănăstirea Rohia (GALERIE FOTO)

Frumusețile Maramureșului: Peisaj de iarnă la Mănăstirea Rohia (GALERIE FOTO)

Printre valoroasele monumente bisericeşti şi de artă religioasă, care atrag admiraţia şi preţuirea vizitatorilor din ţară şi de peste hotare, un loc de frunte îl ocupă şi Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, din Ţara Lăpuşului.

Aşezată într-un cadru pitoresc, pe coama unui deal, în mijlocul unei păduri de fag şi de stejar, Mănăstirea Rohia constituie locul privilegiat al căutătorilor de linişte şi reconfortare sufletească, al iubitorilor de frumos artistic şi natural.
Începuturile mănăstirii sunt legate de persoana preotului ortodox român Nicolae Gherman (1877-1959), paroh în satul de la poalele Dealului Viei-Rohia, deal pe care se găseşte aşezată mănăstirea.

Preotul ctitor a zidit mănăstirea în memoria fiicei sale, copila Anuţa, pe care a pierdut-o, fiind chemată la Domnul în noiembrie 1922, la vârsta de numai 10 anişori. Această fetiţa s-a făcut un binevestitor al voii Domnului căci, nopţi de-a rândul, copila îi apărea în vis tatălui ei, rugându-l să construiască, o casă Maicii Domnului” în Dealul Viei din hotarul Rohiei. La început, îndureratul părinte tăinuia în inima sa visele, până când, într-o zi o femeie credinciosă, Floarea lui Ilie, a venit la el şi i-a spus: „Părinte de ce nu asculţi glasul lui Dumnezeu, care-ţi porunceşte prin copila Anuţa, să faci casă Maicii Domnului în Dealul Viei ?” Nedumerit, părintele o întreabă – „ce casă să fac Maicii Domnului ?” la care femeia i-a raspuns – „Mănăstire să faci, părinte!”.

În acel moment părintele Nicolae şi-a dat seama că este vorba de o hotărâre divină şi, cuprins de o linişte sufletească, s-a hotărât să construiască o mănăstire în amintirea copilei sale şi pentru mângâierea credincioşilor din aceste părţi. Sprijinit de consătenii săi, părintele hotărăşte ridicarea Sfintei Mănăstiri într-o poiană numită „la stejarul lui Pintea” unde, potrivit obiceiului, a fost înfiptă o cruce. Peste câteva zile, însă, constată uimiţi că crucea pe care o aşezaseră în poiană nu mai era la locul ei, ci se afla în altă parte, tocmai pe pintenul dealului pe o stâncă. Bănuind că o mână răuvoitoare a săvârşit această mutare, crucea a fost adusă şi aşezată la locul ei iar un credincios, pe nume Alexandru Pop, a rămas de pază peste noapte. Seara târziu când a început să ningă credinciosul s-a întors acasă.

A doua zi, de dimineaţă, când a ajuns acolo, deşi nu era nici o urmă pe zăpada proaspăt căzută, crucea nu era la locul ei ci a fost din nou gasită pe locul unde se află actuala biserică a mănăstirii. Cu toţii au considerat că acesta nu poate fi decât un semn revelat prin care s-a arătat locul unde să fie construită biserica sfintei mănăstiri.
Lucrările pentru ridicarea bisericii au început în anul 1923.

După multe greutăţi, cu sacrificii mari şi ajutat de entuziasmul şi braţele sutelor de credincioşi, s-a reuşit ca în timp de doi ani să fie ridicată o biserică modestă şi o casă monahală. Mănăstirea a fost sfinţită abia în 1926, de către vrednicul de pomenire episcopul Nicolae Ivan al Clujului, la 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care a devenit hramul mănăstirii. Astfel a luat fiinţă „primul aşezământ de acest feliu” în Ardealul alipit. Multă vreme, aşezământul a rămas la stadiul de schit, neputându-se dezvolta din cauza accesului foarte greu. Mănăstirea s-a putut dezvolta dupa 1965 şi mai ales 1970, când s-a introdus curentul electric şi s-a amenajat drumul de acces. Râvna şi dăruirea unor stareţi cu reală vocaţie a îmbogăţit patrimoniul mănăstirii Rohia, patrimoniu care astăzi se compune din următoarele valori: „Casa de Stejar” (1965), „Casa Stareţiei” (1969-1972), „Casa cu Paraclis” (1973-1975), „Casa Poetului” (1977-1979), „Altarul de vară” (1980-1983), „Poarta maramureşană” de la intrare în incintă mănăstirii (1988), „Casa Albă” (1988-1992), „Poarta din sat” (1999 – 2001), „Colţul maramureşan” compus dintr-o casă şi o biserică de lemn (2001) s.a. Una din realizările foarte importante ale acestui aşezământ a fost, este şi va ramâne faptul că aici, pe parcursul celor peste 70 de ani de existență, sute de mii de români şi-au găsit materializate năzuinţele unităţii de neam şi credinţă.

Mănăstirea Rohia este mănăstirea de metanie a Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
Pe lângă activitatea duhovnicească și gospodărească, desfășurată la nivelul Episcopiei și al Mănăstirii, Preasfinția Sa a acordat și acordă o importanță deosebită și domeniului cultural. În acest sens s-a preocupat, în permanență, de îmbogățirea patrimoniului cultural al mănăstirii, de asemenea s-a îngrijit și de pregătirea teologică a vietuițorilor mănăstirii, trimitându-i, în acest scop, la specializare la școlile teologice din țară și din străinătate.
În prezent, starețul Mănăstirii Rohia este PC Arhim. Dr. Macarie Motogna, care este și exarh al mănăstirilor din cuprinsul Eparhiei.

Sursa: Facebook – Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


1 Comentariu în această postare

  1. Vladimir Ciurar

    Este un loc cu adevărat ales de Dumnezeu, de cîte ori am mers cu anumite probleme de familie pentru a ne ruga Domnului și Maicii lui Isus Hristos, de fiecare dată am fost răsplătiți cu rezolvarea problemelor, am simțit pacea, liniștea sufletească, ocrotirea noastră de cel viclean. Mergeți cu încredere la această mănăstire de la Rohia.

    Răspunde

Lasă un comentariu