Share
Frumusețile de la noi: Trebuie în Maramureș să protejăm cu adevărat acele naturale minunății care ne încântă privirea! Cum putem ajuta splendoarea!

Frumusețile de la noi: Trebuie în Maramureș să protejăm cu adevărat acele naturale minunății care ne încântă privirea! Cum putem ajuta splendoarea!

Frumusețile de la noi: Trebuie în Maramureș să protejăm cu adevărat acele naturale minunății care ne încântă privirea! Cum putem ajuta splendoarea!

Zilele acestea a devenit viral un material video publicat pe pagina de Facebook DirectMM.ro cu un cerb care și-a luat masa la șosea, foarte aproape de DN 18. Mulți trecători s-au oprit și i-au făcut poze ori l-au imortalizat în videoclipuri.

Dar au fost și internauți care au criticat postarea, pe motiv că le-am fi dat, involuntar, pont vânătorilor de ocazie și de trofee cu privire la locația unde s-ar afla frumosul exemplar. Pentru cunoscători, DN 18, în Pasul Gutâi, are o distanță suficient de lungă ca frumosul exemplar să se ferească de vânătorii de ocazie.

Chiar și așa, DirectMM.ro a solicitat autorităților responsabile vigilență maximă ca frumos exemplar de cerb să mai aibă ocazia să ia și alte mese, acolo unde și-ar dori, fără să fie deranjat de vânători. Până atunci, am contactat un specialist în domeniu, care ne-a explicat faptul că lipsa de frică a acestuia ar fi cauzată și de faptul că mediul său natural ar fi fost deranjat, poate, ne spune interlocutorul nostru care a preferat să fie anonim, de tăierile de arbori, dar și de fenomenele naturale care i-au pus la pământ arborii din locul său obișnuit, motiv pentru care s-a obișnuit cu… fenomenul uman. Mai mult decât sursele anonime, DirectMM.ro a vorbit cu Viorel Coroian, rangerul din Cheile Lăpușului. „Consider că tăierile de arbori nu constituie singurul factor care l-a determinat pe acest frumos exemplar să se apropie de șosea. Este de luat în considerare factorul antropic, adică omul. Traficul, agomerația, zgomotul constituie factori antropici care l-au determinat să se apropie de oameni. Cea mai bună soluție ar fi coridoare verzi pentru vietățile care trăiesc în acest mediu natural”, arată pentru DirectMM.ro Viorel Coroian. Vom reveni asupra acestui subiect!

Dar fiindcă ar putea deveni un pericol pentru viața lui, am solicitat reprezentanților autorităților competente care monitorizează viața sălbatică să fie precauți în ceea ce privește mediul din Pasul Gutâi și pentru ca acesta să fie ferit de orice pericol s-ar ivi ca urmare a expunerii sale la șosea. Rudolf Stauder, prefectul județului Maramureș, arată pentru DirectMM.ro că a dispus suplimentarea monitorizării în aria montană respectivă, pentru a preveni orice act de braconaj. Ne-am dori să ne mai trimiteți imagini cu frumosul exemplar, e îmbucurător că încă mai avem astfel de minunății și ar fi păcat ca intervenția nedorită a unui biped dornic de a săvârși infracțiuni să transforme o bucurie atât de rară într-un trofeu. Un trofeu care merită să fie admirat în splendoarea sa, fiind activ prin pădurile noastre. Un adevărat simbol viu pentru locurile noastre! Și așa trebuie să rămână! Iar până când coridoarele verzi vor deveni realitate, cel mai bine ar fi să le lăsăm să fie în mediul lor! Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.

Video – Crina Stan

Foto – DirectMM.ro / capturi video


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu