Acțiune a salvamontiștilor în sprijinul unui ucrainean rătăcit în Munții Maramureșului - 2 ore în urmă
Programul Festivalului de teatru contemporan pentru tineret Acting - 3 ore în urmă
Egal obținut de ACS Fotbal Feminin Baia Mare într-un meci cu scântei - 3 ore în urmă
Tabăra daco-spartană pentru copii - 5 ore în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Slujba Învierii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 6 ore în urmă
Cum a devenit iepurașul un simbol al Paștelui? - 7 ore în urmă
Tradiții de Paște în Maramureș - 8 ore în urmă
Auto Show Maramureș, la a cincea ediție - 8 ore în urmă
Aur pentru gimnastica românească la Cupa Mondială de la Doha - 8 ore în urmă
Piano Bar, cu Bussu și Joe - 9 ore în urmă
Frumusețile de la noi: Există o arie protejată maramureșeană care are un izvor carstic cu coloristică albăstruie magnifică! Caracterizarea unui loc fermecător!
Frumusețile de la noi: Există o arie protejată maramureșeană care are un izvor carstic cu coloristică albăstruie magnifică! Caracterizarea unui loc fermecător!
Astăzi vom vorbi despre Izvorul Albastru al Izei, un obiectiv turistic fermecător aflat pe raza județului Maramureș. Explicațiile oferite de către specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST).
„Râul Iza izvorăște din subteranul vârfului Măgura situat în Munții Rodnei. Locul reprezintă o rezervație naturală deosebită „Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei”. Denumirea de Izvorul Albastru provine de la nuanța verzui-albăstruie a izvorului carstic, care iese la suprafață dintr-un izbuc considerat izvorul Izei.
Această arie protejată face parte din Parcul Național Munții Rodnei și se întinde pe o suprafață de aproximativ 100 de hectare, cuprinzând peșteri, stâncării și canioane. După ce străbate zona montană înaltă, #za are o scurgere domoală, formând o luncă tot mai extinsă până se varsă în Tisa, imediat în aval de Sighetu Marmației. Afluenții săi mai importanți sunt cei din stânga: Mara unită cu Cosăul, Boicu, Botiza și Slătioara. Principalul afluent de dreapta este pârâul Rona. Suprafața bazinului hidrografic al Izei însumează 1293 km² pe o lungime de 80 km. Dacă doriți să faceți o drumeție, vă oferim un pont de la cunoscătorii locului.
Deși se află pe teritoriul administrativ al comunei Săcel, cel mai accesibil traseu pornește din localitatea Moisei, străbătând o zonă cu văi și coline de o frumusețe rară”, arată reprezentanții ABAST despre acest loc absolut minunat și fermecător!
C.Ț.
Foto – Diana Mihali