Share
Frumuseți de la noi: Iată o arie naturală protejată care este în județul Maramureș aproape de o stațiune turistică! Viețuiesc și arbori de 250 ani!

Frumuseți de la noi: Iată o arie naturală protejată care este în județul Maramureș aproape de o stațiune turistică! Viețuiesc și arbori de 250 ani!

Frumuseți de la noi: Iată o arie naturală protejată care este în județul Maramureș aproape de o stațiune turistică! Viețuiesc și arbori de 250 ani!

O dovadă a frumuseții aparte a Maramureșului este categoric Pădurea Crăiască, aria naturală protejată situată în apropierea stațiunii Ocna Șugatag. Pentru cei care știu mai puține, iată câteva detalii despre ea!

Pădurea Crăiască este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Ocna Șugatag. Pădurea Crăiască este un petec verde de 49 ha, care a devenit în 1964 rezervație de semințe pentru speciile de stejar și larice, iar în anul 2000 a fost declarată arie naturală protejată, aflându-se în proprietatea Ocolului Silvic Mara.

Această pădure este deosebită pentru asocierea neobișnuită de specii de arbori: stejar, gorun și larice, care vegetează alături de carpen, cireș sălbatic, alun, mur. Aici există încă multe exemplare monumentale de stejar, cu vârste de peste 250 de ani, înălțime de 30 m și diametru al trunchiului de peste 2 metri, conform specialiștilor în turism din județul Maramureș. În pădure există specii endemice de floră ca sor-cu-frate și pușca-dracului, însă ce e cu adevărat interesant este populația diversă și abundentă de păsări care au găsit aici condiții favorabile pentru cuibărit, adăpost și hrănire. Pădurea adăpostește 51 de specii de păsări, între care și specii rare/vulnerabile ca vânturelul roșu, turturica, pupăza, ciocănitoarea de stejar sau ciocârlia de pădure, conform WWF. Un lucru foarte interesant despre Pădurea Crăiască o constituie „Poteca de povești”, un proiect implementat de WWF iar zona a fost efectiv redată circuitului turistic în anul 2017. Iată în ce a constat acest proiect!

În cadrul proiectului au fost puse bazele unei colaborări la nivel local între proprietarii de pensiuni de familie din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului și tur-operatori care aduc turiști în zonă, pe de-o parte, și custozii de arii naturale protejate din zonă, pe de altă parte. Colaborarea a constat în punerea în comun de fonduri de către operatorii economici din domeniul turismului și alegerea în mod participativ a unei idei (proiect) de a investi fondurile respective într-o arie naturală din zonă unde există o problemă de mediu sau o lipsă de infrastructură de vizitare. Amenajarea efectivă s-a realizat în 2017 prin intermediul unei clăci. „Poteca de povești” reprezintă un traseu tematic ce străbate Pădurea Crăiască de la sud la nord (și înapoi), prin care vizitatorii pot descoperi informații și povești despre arborii seculari de aici, păsările felurite, civilizația lemnului specifică Maramureșului, și multe altele. Vă invităm să descoperiți acest loc minunat!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu