Share
Fenomen deosebit cu apariție spectaculoasă în aria montană maramureșeană: Pe vreme cu adevărat frumoasă, Gloria se arată montaniarzilor din Țibleș!

Fenomen deosebit cu apariție spectaculoasă în aria montană maramureșeană: Pe vreme cu adevărat frumoasă, Gloria se arată montaniarzilor din Țibleș!

Fenomen deosebit cu apariție spectaculoasă în aria montană maramureșeană: Pe vreme cu adevărat frumoasă, Gloria se arată montaniarzilor din Țibleș!

Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene a putut fi observat zilele acestea în județul Maramureș, mai exact pe crestele Munților Țibleș. Este vorba despre fenomenul Gloria, surprins de către rangerul din Cheile Lăpușului, Viorel Coroian (foto, atașat).

Efectul Gloria, un fenomen foarte rar și poartă numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei în cauză.

Clarificarea

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, arată specialiștii în domeniu. În fapt, Gloria apare numai în anumite condiții meteorologice, mai arată specialiștii în domeniu.

Este un fenomen optic mai complex, creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor/ceață, situat mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, mai arată specialiștii în domeniu.

Fenomenul este unul care este rar dar cu toate acestea el mai este surprins din când în când de fotografi dedicați.

Cronologia

În 5 decembrie 2019 Fenomenul Gloria a fost vizibil dintr-un elicopter care aparține SMURD și care se afla în misiune deasupra Munților Maramureșului. Fotografia a fost realizată de Sebastian Trancă. În 22 noiembrie 2020 Sorin Toth, iubitor al muntelui, a susprins același fenomen deasupra Crestei Cocoșului, în timpul unei excursii realizate imediat după prima ninsoare mai consistentă căzută în aria naturală maramureșeană. Tot la început de iarnă, dar în 2021, Fenomenul Gloria a fost surprins de neobositul ranger din Țara Lăpușului, Viorel Coroian. În 9 noiembrie 2022, în Munții Rodnei, imaginile aparținând inginerului Geo Moldovan. În 30 ianuarie 2023, din nou rangerul Viorel Coroian a surprins Gloria în Munții Țibleșului, în toată splendoarea ei, în zare văzându-se și crestele Munților Rodnei. Iată deci că natura surprinzătoare este întotdeauna!

C.Ț.

Foto – Viorel Coroian

Citește și

Imagini superbe la înălțime: Țibleșul sau aria montană maramureșeană în care este importantă protecția generată de Sfânta Cruce cu arcadă din vârf!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu