Share
Eveniment deosebit pentru Traian Rareș Tuș: Băimăreanul de geniu a lansat oficial versiunea română a „Psalmilor Ororii”, o carte unică despre viață

Eveniment deosebit pentru Traian Rareș Tuș: Băimăreanul de geniu a lansat oficial versiunea română a „Psalmilor Ororii”, o carte unică despre viață

Eveniment deosebit pentru Traian Rareș Tuș: Băimăreanul de geniu a lansat oficial versiunea română a „Psalmilor Ororii”, o carte unică despre viață

Vineri, 15 septembrie 2023, începând cu ora 13.00, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare a găzduit lansarea cărții „Psalmii ororii”. Autor fiind tânărul maramureșean Traian Rareș Tuș.

Practic este vorba despre versiunea în limba română a lucrării care s-a lansat în octombrie 2022 și care era scrisă exclusiv în limba engleză. Atunci, evenimentul a fost găzduit de Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, unitate de învățământ pe care tânărul a absolvit-o în această vară.

Multiplul medaliat internaţional la fizică și astrofizică, Traian Tuș, prezintă o abordare informată și adesea surprinzătoare a uneia dintre cele mai mari preocupări din istorie: cum se va sfârși lumea? Având în vedere isteria indusă de evenimentele recente, această carte urmărește clarificarea dilemei apocalipsei, oferind cititorilor o imagine de ansamblu asupra diferitelor scenarii prin care ar putea veni sfârșitul. Astfel, apocalipsele moderne au fost aranjate, în funcție de probabilitatea de a se materializa, și prezentate cât mai precis și pe înțelesul tuturor. Președintele Academiei Române – Acad. Ioan Aurel Pop, a scris în cuvântul înainte al cărții: „…este vorba despre produsul excepțional al gândirii unui tânăr maturizat înainte de vreme și preocupat de marile amenințări trăite de această planetă, de omenire”. La evenimentul de vineri au fost prezente personalități culturale și sociale din județul Maramureș, unele luând cuvântul despre tema interesantă și abordarea tânărului autor băimărean, care va studia la Oxford din toamnă. În discursul său, Traian Rareș Tuș a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit, cu predilecție familiei sale, dar și apropiaților și cadrelor didactice, afirmând că unele discuții au constituit, în sine, o temă de inspirație pentru abordarea cărții de față.

„Am să vă spun cum am ales, la 17 ani, să abordez un astfel de subiect amplu și controversat. Înclinația, pasiunea mea pentru acest domeniu a început la 7 ani. În vara respectivă am vizionat un film care era intitulat „2012”, adică anul care urma și despre care se spunea că este sfârșitul calendarului mayaș și că vine sfârșitul lumii. Bineînțeles, un copil în vârstă de 7 ani nu trebuia să se uite la un film de 12+, dar cumva am ajuns în fața televizorului, ca mulți alți elevi de clasa I (n.red. – și zâmbește). Ulterior, m-am visat în acel film și că eram în mijlocul Apocalipsei și că totul se colapsează asupra mea. Pot să spun că a fost o experiență foarte interesantă. Sunt recunoscător că, datorită acelui eveniment care, atunci, m-a tulburat, am reușit să dezvolt un interes pentru subiect. În lunile care au urmat, am vorbit cu colegii despre subiect și spaima s-a accentuat pe măsură ce ne-am apropiat de 2012. Țin minte că la acel revelion am stat cu capul în pernă 30 de minute când a venit Anul Nou, pentru că nu știam ce se va întâmpla. Am deschis ochii și am văzut că nu s-a întâmplat nimic, nu mai știam ce să fac de acolo. Eu îmi plănuisem totul până în 2012. Sfârșitul lumii nu a venit. S-a spus ulterior că vine în 2015, apoi cu pandemia, în 2020. Ce vreau să spun este că, de când mă știu, Apocalipsa vine, aproximativ o dată cu trei ani, dar, cumva, am reușit să trecem de fiecare dată peste ea. Lucrurile sunt prezentate într-o manieră întunecată pe toate canalele la care avem acees în secolul 21 și lumea nu se înclină atât de mult către partea științifică, realistă, a acestor evenimente, ci doar ascultă strict ceea ce li se spune. Iată că, în acest fel, a apărut un număr foarte mare de Nostradamus, fiecare cu propriile previziuni și profeții apocaliptice. Așadar, de atunci, de la vârsta de 7 ani, am început să mă interesez tot mai mult ce înseamnă cu adevărat Apocalipsa. Eu încă nu descoperisem știința. Tot ceea ce vedeam la televizor sau pe internet încercam să filtrez, pentru că știam că majoritatea lucrurilor nu sunt așa cum erau prezentate”, arată tânărul de geniu al județului Maramureș în fața auditoriului. Felicitări, Traian Rareș Tuș, pentru maturitatea gândurilor și abordarea realistă a situației și mult succes în continuare!

Cătă ȚINEGHE

Citește și

Superbă reușită pentru Traian Rareș Tuș: Maramureșeanul de succes a ales o universitate prestigioasă: Oxford! Iată, aici, palmaresul său fantastic!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu