Share
Este doliu în comunitate:Acum lumea artistică din Maramureș a pierdut un restaurator vestit! A plecat Liviu Bledea! Învățase meșteșugul de la tatăl lui! (FOTO)

Este doliu în comunitate:Acum lumea artistică din Maramureș a pierdut un restaurator vestit! A plecat Liviu Bledea! Învățase meșteșugul de la tatăl lui! (FOTO)

Este doliu în comunitate!Acum lumea artistică din Maramureș a pierdut un restaurator vestit! A plecat Liviu Bledea! Acesta învățase meșteșugul de la tatăl lui!

Vestea vine la foarte scurt timp după ce comunitatea sigheteană s-a despărțit de un alt reprezentant de seamă, Robert Furtos, istoric la Memorialul Sighetu Marmației, care a plecat la numai 47 ani.

Reprezentanții Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației au anunțat în dimineața de joi, 14 octombrie, faptul că, la vârsta de 58 ani, ne-a părăsit restauratorul Liviu Bledea. „Vestea despre plecarea subită a colegului nostru Liviu Bledea a lăsat multă tristețe în sufletele noastre și ne-a marcat pe toți cei care l-am cunoscut. După 20 de ani petrecuți în mijlocul Muzeului cu altruism și mărinimie, însemnați de pasiunea pentru tradiție și meșteșugul restaurării lemnului, Liviu ne-a părăsit lăsând în urmă lucruri frumoase și amintiri dragi.

Profesionalismul lui și imaginea lui jovială va rămâne în memoria noastră și lasă un gol imens ca specialist, ca și coleg, ca tată, soț, prieten, ca OM. În aceste momente de cumplită încercare și suferință pentru întreaga familie, pentru rude și cei care l-au prețuit, în numele colegilor de la Muzeul Maramureșan, transmitem cele mai sincere condoleanțe și aducem un ultim omagiu. Dumnezeu să te odihnească în pace, dragă Liviu!”, mai arată reprezentanții Muzeului Maramureșean. „Liviu Bledea din Vadu Izei a învățat meșteșugul de la tatăl său, Bledea Petru, primul restaurator al muzeului, cu care s-au montat primele case din Muzeul satului maramureșean, dar și de la bunicul său Apan Vasile, cunoscut meșter popular atât în localitate, cât și în împrejurimi.. Folosește unelte și tehnici tradiționale, multe moștenite. Sculptează porți, troițe, construiește case tradiționale, biserici și, bineînțeles, face restaurări de mobilier tradițional, porți și case. Alături de el, îl găsim pe fiul acestuia, Bledea Florin Petru, în vârstă de 26 de ani, care a moștenit pasiunea acestui meșteșug. A învățat meseria de la tatăl și bunicul său”, arată prezentarea publicată de Meșteșug Art MM și preluată de hotelgloba.com.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu