Share
Episod de vreme capricioasă în Maramureș: Cod galben de instabilitate atmosferică valabil pentru județ

Episod de vreme capricioasă în Maramureș: Cod galben de instabilitate atmosferică valabil pentru județ

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare și o atenționare de specialitate valabile pentru mai bine de jumătate din România.

Vizate sunt județele din nordul, vestul, centrul, sud-vestul și nord-estul țării.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Interval de valabilitate: 12 iulie, ora 06:00 – 12 iulie, ora 18:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică

În intervalul menționat, în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania și nordul Moldovei, precum și în zonele de deal și de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze de peste 65…75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Notă: Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi în nord-vestul teritoriului încă din a doua parte a zilei de sâmbătă (11 iulie).

Sâmbătă, 11 iulie, în zonele de câmpie disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități. În cursul zilei de duminică, 12 iulie, în regiunile vestice, nordice și centrale vremea se va răci semnificativ, dar în cele sud-estice disconfortul termic se va menține accentuat, iar la amiază indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unități.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 12 iulie, ora 18:00 – 13 iulie, ora 06:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică

În intervalul menționat, în Moldova, Muntenia, local în Transilvania, Oltenia și Dobrogea, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

C.Ț.

Lasă un comentariu