Share
Episod de frig: A nins pe Vârful Pietrosul Rodnei! Ce urmează să se întâmple în zilele viitoare (FOTO)

Episod de frig: A nins pe Vârful Pietrosul Rodnei! Ce urmează să se întâmple în zilele viitoare (FOTO)

Imagine hibernală surprinsă în Maramureș de reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei, în dimineața alegerilor locale, după o zi de precipitații abundente, care au răcorit atmosfera. A nins pe crestele Munților Rodnei, mai exact pe Vârful Pietrosul!

Nici nu e de mirare, având în vedere că a trecut un front atmosferic de precipitații însemnate cantitativ peste zona noastră, iar în zona înaltă a Maramureșului, minimele au coborât până la 0 grade (minima termică înregistrată la stația meteo Iezer, în noaptea de 26 spre 27 septembrie). Nici maximele termice în 27 septembrie nu au trecut de 3 grade.

Vremea a fost instabila si s-a racit fata de zilele precedente. Cerul a prezentat innorari temporar accentuate si pe arii extinse au cazut ploi cu caracter de aversa insotite de descarcari electrice. Ploile au avut si caracter torential, iar cantitatea maxima de precipitatii inregistrata a fost de 42.2 l/mp la statia meteo Iezer. Vantul a suflat slab la moderat cu intensificari in timpul ploilor de pana la 50 km/h la Baia Mare, iar in zona montana inalta de pana la 76 km/h. Temperaturile maxime au fost de 21 de grade la Sighetu Marmatiei, Targu Lapus, Baia Mare si 22 de grade la Ocna Sugatag. In zona montana inalta s-a semnalat ceata.

Vremea va continua sa se raceasca astazi in judet, devenind rece pentru aceasta perioada. Cerul va fi variabil, cu innorari indeosebi in cursul zilei cand local la munte si pe arii restranse in rest, se vor semnala ploi si cu caracter de aversa. Izolat, la munte cantitatile de apa vor depasi 10-15 l/mp. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari locale in general intre 45-55 km/h, iar pe crestele montane de peste 65 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 9-13 și 19 grade, iar cele minime intre 5 și 7-9 grade. Izolat in zonele joase vor fi conditii de ceata.

În fapt, luni, valorile termice se vor apropia de normalul perioadei, cu maxime de la 13-19 la 22 grade și minime de la 7 la 9-13 grade. Vremea va fi puțin schimbătoare, însă cu probabilitate mai redusă de precipitații, poate câțiva picuri pe arii restrânse. Apoi, vom avea parte de câteva zile cu episoade de ploi, dar care, cel puțin conform modelelor meteo actuale, nu vor fi însemnate cantitativ. Pentru weekendul următor, modelele meteo de acum indică vreme frumoasă și călduroasă pentru această perioadă.

DirectMM.ro

Foto – Romsilva-Parcul Național Munții Rodnei / fb

Lasă un comentariu